Промениха общинската Наредба за бездомните кучета

Промените се отнасят до срока, в който собствениците на придобити домашни кучета трябва да ги регистрират в Община Асеновград. От 7-дневен срок (след издаване на ветеринарно-медицински паспорт) срокът става 3-месечен и за собствениците на ловните кучета, които вече не са освободени от такса за притежание на куче.

Измененията в Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Асеновград бяха приети на последното заседание на местния парламент.

Освободени от такса оставаг само собственици на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и които се отглеждат в регистриран животновъден обект. За нарушения на наредбата се издават наказателните постановления въз основа на съставени актове, които се подписват от кмета на общината. Целта на приетите промени е да се съгласуват текстовете на Наредбата с действащото законодателство в България и правните норми на ЕС.

Към момента регистрираните в Асеновград кучета са почти 100. В сравнение с 2017 г. е налице намаляване популацията на безстопанствените четириноги, според броя на уловени и обработени такива, обясняват от градската управа. Последната акция за улов на скитащи кучета е проведена на 22 август от Зооветеринарния комплекс в Пловдив. Намаляването на кучешката популацията по улиците се осъществява чрез кастрация и поставяне на ушни марки. В Асеновградско се срещат кучета с жълти марки, поставени от Зооветеринарния комплекс, и розови марки, поставени от ОП „Благоустрояване” – Димитровград, което също извършва улов и ветеринаро-медицински манипулации на уличните учета в нашата община.

Направените нормативни промени в общинската наредба ще допринесат за намаляване на популацията на безстопанствените кучета и ще повишат отговорността на собствениците на домашни кучета на територията на Асеновград, убедени са в Общината.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини