Шефът на Интерпол се оказа задържан в Китай

Президентът на Интерпол Мън Хунвей е подал оставка от поста си в международната полицейска организация. Оставката е била получена в генералния секретариат на Интерпол във френския град Лион и влиза в сила незабавно, се казва в официалното съобщение, цитирано от световните медии.

Мън Хунвей е заместник-министър на обществената сигурност на Китай. Той е бил разследван по подозрение в нарушение на китайските закони, свързани с корупция, според сайта на Централната комисия за проверка на дисциплината при Китайската комунистическа партия .

Преди дни съпругата на Мън Хунвей подаде сигнал за изчезването му в Лион, Франция, където е централата на Интерпол. Семейството му няма връзка с него от 25 септември. Грейс Мън каза пред журналисти, че смята, че той е в опасност и призова международната общност да помогне за откриването на съпруга ѝ.

По-късно бе  съобщено, че той е бил забелязан да заминава от летището на Стокхолм за Китай.

В събота международната полицейска агенция призова Китай да изясни статута на Мън.

Южнокореецът Ким Йон-ян ще изпълнява временно длъжността президент на Интерпол до избирането на нов, което ще стане на форум на организацията на 18-21 ноември в Дубай.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини