Ирландия отмени богохулството и преизбра президента

 
Ирландия отмени богохулството като престъпление от конституцията си с мнозинство, показват екзитпол резултатите, цитирани от "Гардиън".
 
Вчера страната проведе референдум за богохулството и президентски избори.
 
Данните на националната медия RTÉ разкриват, че 71,1% са гласували за отмяна на богохулството, а 26,3 на сто са гласували против. Проучване на Irish Times предвижда, че 69% са подкрепили предложението за отмяна на богохулството като наказание, а 31% са се обявили против.Официалното преброяване на бюлетините ще започне днес.
 
Ако резултатите от референдума се потвърдят, това ще е поредната стъпка, която ще отслаби религиозния консерватизъм в страната.
 
Последното съдебно преследване за богохулство в Ирландия е било през 1855 г., но преди три години ирландската полиция разследва коментари на актьора Стивън Фрай по телевизията, в които комикът определя Бог като "капризен", "тесногръд" и "пълен маниак". Разследването по-късно беше изоставено, след като недостатъчен брой хора са били възмутени.
 
През 2015 г. ирландците позволиха еднополовите бракове, а през май тази година 2/3 подкрепиха отмяна на забраната за аборти. Според премиера на страната Лео Варадкар това е "кулминацията на тиха революция през последните 10 или 20 г.".
 
Предварителните резултати показват, че настоящият президент Майкъл Хигинс печели нов 7-годишен мандат. Той получава повече от 56%. Ако бъде преизбран, 77-годишният ще бъде петият президент на Ирландия, който служи два мандата.
Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини