Роженският събор ще е през юли

Рожен и Родопите отново ще обединят нацията и ще се превърнат в туптящото сърце на България тази година. От 19 до 21 юли българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.

Рожен е марка, едно мащабно събитие, което популяризира Смолян, Родопите и България, заяви на пресконференция по темата кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му проблемите при предишните издания на събора са били отчетени и този път организацията ще е по-добра. Входът и паркингите за събора отново ще са безплатни. За определени продукти- скара, бира и др. ще бъдат определени минимални цени. Подготвя се онлайн платформа – виртуален ресторант, която да може да се инсталира в телефона и всеки да се запознае с цените на продуктите. Тази година палатковият лагер и паркинг зоните ще бъдат по-широки. Разработена е и специална транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки – Баните - Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. В дните на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.

В трите дни на Рожен на 4 сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда.

Посетителите ще видят в специализирани изложения различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени фермерски състезания, конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с над 8000 кв. метра трибагреник, а точно в 12:00 ч. през трите съборни дни ще се извива хоро. За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска носия - мъжка, женска и детска, и тяхното атрактивно представяне. За най-малките ще има много забавления в Детската творителница, както и истински уроци по родолюбие.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г. и 2016 г. с над 550 000 посетили го.

Събитието се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян и е включено в Националния културен календар.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини