Кушии за Тодоровден в Асеновград

По традиция в цялата страна за Тодоровден се организират конни надбягвания или т.нар. кушии. Празничният ден в Асеновград ще започне с шествие до параклиса „Свети Тодор” в местността Параколово, където ще се извърши водосвет и служба за здраве. Тръгването в събота (16 март) ще е в 09:00 ч. от изравнителния басейн в квартал „Изток”. Празникът ще е час по-късно на свободния терен, намиращ се на 500 метра в ляво от бензиностанцията на изхода на града по пътя за Кърджали. Стартът на кушиите ще е в 11:00 ч. Ще се проведе и конкурс за най-атрактивни кон и ездач. Изисквания към участниците в кушиите са да имат навършени 18 години и конят да бъде оседлан и с юзда. Състезателите ще трябва да преминат разстоянието от 800 метра.

Предвиденият награден фонд ще бъде разпределен по следния начин – 100 лева за първото място, 80 лева за второто и по 50 лева за третото място и за най-аткрактивни кон и ездач.

Организатори са Община Асеновград, ОП „Туризъм”, Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II” и Архиерейското наместничество.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини