Кърлежи през март: Асеновградчанин намери гадинка върху дрехите си след разходка в центъра

За кърлеж върху дрехата си алармира асеновградчанин в социалната мрежа. Мъжът споделя, че е открил опасния акар след разходка в централната градска част „Прекарах немалко време, но само там. Без никакви тревни площи. Намерих си кърлеж. Все още ходеше, не се бе забил (гадът му с гад), но друг може да няма късмета ми. Оглеждайте се след разходка, гледайте си децата, домашните любимци. Вземете превантивни мерки“, предупреждава той съгражданите си.

Към момента в Регионална здравна инспекция няма регистрирани случаи на ухапани от кърлежи и насекоми, сочат данните от бюлетина за епидемичната обстановка в Пловдивска област.

Традиционно кръвосмучещите насекоми се появяват с настъпването на пролетта, а при серия топли дни и по-рано. Най-благоприятни са условията април-май, когато всъщност е и бумът на ухапани. Тогава обикновено и започват акциите на общините по пръскане на паркове, градинки и тревни площи. През лятото активността на кърлежите намалява и се увеличава отново в края на август и особено през септември. На практика през цялата година има кърлежи. Става дума за преминаване от една фаза във фаза. Жизненият цикъл на кърлежа се състои от четири стадия - яйце, ларва, нимфа и възрастна форма. Така ако е достигнал до нимфа през пролетта, през есента вече ще е възрастен екземпляр. На всеки един от стадиите си на развитие обаче кърлежът еднократно кръвосмуче, което му е достатъчно, за да премине в следващия стадий, когато отново ще има нужда от еднократно кръвосмучене.

Какво е първото нещо, което да направим, ако открием кърлеж в кожата? Трябва да се знае, че изваден в първите часове от запиването си (до около 18 часа) той не представлява опасност, тъй като вероятността да успее да предаде инфекция е нищожен. Затова от изключително значение е редовното оглеждане на тялото за запити кърлежи и тяхното отстраняване. Широко разпространената практика да се върти обратно на часовниковата стрелка е абсолютно погрешна и крие рискове, предупреждават лекари. Кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото с алкохол или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване.

Добре е в продължение на около месец е да се проследи за локални прояви на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка, както и за общи такива - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини