„България на крачка от Хималайската корона“ на доц. Бeшев с премиера в Асеновград

Известният български алпинист и изследовател доц. Сандю Бешев представи своята нова книга и в Асеновград. „България на крачка от Хималайската корона“ е в памет на Боян Петров и е посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България. Големият български алпинист Боян Петров е изкачил връх Шиша Пангма, по склоновете на който изчезна миналата пролет и така и не бе открит. Такава е версията доц. Бешев, описана подробно в книгата му. Шиша Пангма е единственият осемхилядник, който липсва в българската колекция от световните върхове първенци.

Може би ще бъда много смел в предположенията си, но от всичко, което изслушах, прочетох и прегледах в тези 10-12 дни, допускам, че това, което сее случило с Боян е станало на път към базовия лагер и то след едно успешно изкачване на върха. Жалко, че той нямаше в себе си сателитен телефон, за да ни уведоми за това“, пише в книгата си доц. Бешев и обяснява подробно кои са причините за теорията му.

В книгата си авторът описва и други любопитни истории. Като тази на русенския алпинист Иван Томов, оцелял по чудо по време на касапница, устроена от ислямисти в базовия лагер на Нанга Парбат, при която са застреляни 10 алпинисти, а Иван оцелява, защото се намира нагоре по маршрута.

Доц. Бешев ще навърши 85 г. след около месец. С алпинизъм се занимава професионално от 18-годишен. Дълги години е бил преподавател в Пловдивския аграрен университет. От 1964 г. е заслужил майстор на спорта. Участвал в много експедиции, а на някои дори е бил и водач. За огромния и неизличим принос към алпинизма през 1984 г. е удостоен с орден "Народна Република България II степен". Повече от 40 години се занимава с изследване на историята и развитието на българския и световен алпинизъм. Сандю Бешев е кръстник на повече от 15 върха и истински хроникьор на българския алпинизъм. Изкачил е над 500 върха на три континента – в Европа, Азия и Южна Америка.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини