21 °C

Нито един от органите ѝ не беше на мястото си, но тя доживя до 99

  Сърцето ѝ било отдясно, но не само то. При тази жена от Орегон, която доживяла до 99-годишна възраст, почти всичко останало не било там, където трябвало да бъде.

  Удивително, когато Роуз Мери Бентли - любима баба и майка, собственик на магазин за храни за домашни любимци, починала през 2017 г., никой не знаел за нейното странно и невероятно рядко състояние. 

  Нито петте й деца, нито нейните 14 внуци, 31 правнука или 11 пра-пра-внуци. Вероятно дори самата Роуз Мари Бентли никога не знаела колко наистина е необичайна отвътре.

  Веднъж един лекар имал проблеми с намирането на апендикса ѝ, и толкова.

  Но през 2018 г., когато студенти по медицина в Орегонския университет по здраве и наука (OHSU) започнали дисекция на трупа на Бентли по време на урок по анатомия, те станали първите, които научават забележителната тайна на тази жена.

  Бентли дарила тялото си на науката, а докато студентите се учели по него, установили, че разположението на органите ѝ е огледално на типичната човешка анатомия.

  Стомахът ѝ бил отдясно, а не отляво. Черният ѝ дроб бил отляво, а не отдясно.

  По същия начин слезката и други коремни органи били преместени в гърдите ѝ и тя имала редица други отклонения, включително хиатална херния (вдаване на стомаха през диафрагмата) и редица аномалии на вените.

  "Знаех, че нещо се е случило, но ни отне известно време, за да разберем как е устроена", казва анатомът от OHSU Кем Уокър.

  Причината за странното разположение на вътрешността на Бентли е вроденото състояние situs inversus, което се смята, че се среща при едно от всеки 10 000–22 000 раждания.

  Но случаят на Бентли бил още по-рядък. Поради тежките последици за здравето от анормалното разположение на органите, повечето хора със situs inversus не надживяват детството и описаните в медицинската литература случаи са предимно от аутопсия на млади пациенти.

  Невероятно е, че въпреки това животозастрашаващо състояние, Бентли била в добро здраве през целия си живот и починала от естествена старост на 99-годишна възраст, . 

  Уокър и колегите му изследователи предполагат, че комбинацията от анатомични вариации на Бентли би я поставила в 1% (или по-малко) малцинство от пациентите със situs inversus, и като цяло предполагат, че шансът й да достигне до зряла възраст е едно на 50 милиона. ,

  "Мисля, че шансовете да се намири друг човек като нея може да са един на 50 милиона," каза Уокър пред CNN. "Не мисля, че някой от нас ще я забрави, честно."

  Това важи и за студентите по медицина, които са се обучавали по забележителния анатомичен случай на Бентли, макар че това не бил точно планираният урок, който професорите им предвидвиждали.

  "Беше доста удивително", казва второкурсникът на OHSU Уорън Нилсен.

  "Успяхме не само да научим нормалната анатомия, но и всички анатомични вариации, които могат да се появят."

  Напредналата възраст на Бентли по време на смъртта ѝ може дори да я направи най-дълго оцелелият човек със situs inversus.

  Тя със сигурност е най-старата жена известна на науката с аномалията. Преди нея най-дълголетният случай бил пациент, който починал на 75 г., почти четвърт век по-млад от Бентли

  За бившата фризьорка. лидер на лагерния огън, доброволка медицинска сестра по време на Втората световна война, това е невероятна, неочаквана бележка in memoriam. Но може би и много подходяща, като се има предвид, че децата ѝ си я спомнят като човек, който винаги е бил очарован от науката и който е дарил тялото си на науката.

  "Майка ми би си помислила, че това е толкова готино",  казва Луис Али, едно от петте деца на Бентли.

  "Тя щеше да е поласкана да научи нещо подобно. Вероятно щеше да се засмее радостно, научавайки, че е различна, но е успяла да се справи."

  Констатациите са представени на конференцията за експериментална биология в Орландо.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
  26 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
  26 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
  26 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
  26 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
  26 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
  26 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
  26 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
  26 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
  26 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
  26 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
  26 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
  26 май 2020
  Последни новини