Служители от ФСБ искали подкуп в биткоини от разследван известен политолог и икономист

Бивш и настоящ следователи от руското ФСБ изнудвали обвиняем за подкуп.

Служители на руската служба за сигурност задържаха двама служители на следствения отдел  - старшия следовател по особено важни дела, Сергей Белоусов и неговия бивш подчинен, следовател Алексей Колбов. Те са заподозрени в изнудване на подкуп в размер на 65 млн. рубли от семейството на известния политолог и бивш генерален директор на издателство „Известия” Ераст Галумов, когото разследвали

Двамата офицери вече са арестувани. Те са задържани на 16 април, но за случая става известно едва сега. 

Заподозрените успели да получат три милиона рубли в биткоини
Бившият генерален директор на издателство "Известия", ръководещ делата на президента Ераст Галумов, бил задържан през февруари 2018 г. и обвинен в мащабна измама. Екипът по разследването на случаяй оглавявал Белоусов. Месец по-късно Галумов признал, че е присвоил 43 милиона рубли. Неговият адвокат Владимир Семенцов твърди, че всички обвинения срещу Галумов са фиктивни.

Белоусов и Колбов започнали да изнудват пари Галумов веднага след ареста му. Защитата му твърди, че следователите са оказвали натиск върху Галумов, като настоявали той да признае вината си. "Ще ви разследваме една година и след това ще получите условна присъда", са цитира следователите от ФСБ. В противен случай заплашили да добавят други обвинения и да арестуват сина му. През есента на 2018 г. синът на Галумов връчил на чекистите три милиона рубли в биткоини чрез интернет портфейл.

Преговорите за пари били водени в WhatsApp и Telegram.
Адвокатът отбелязва, че всички преговори с изнудващия, който се представи като Михаил, са записани, въпреки факта, че той предпочита да общува в WhatsApp и Telegram. Служителите по сигурността идентифицират Майкъл преди месец. Оказа се, че това е Алекс Колбов. Веднага след като са събрани достатъчно доказателства за участието на двамата полицаи, те са задържани за вземане на подкуп.

Жертва на изнудването е известен политолог и икономист. 
Първоначално Ераст Галумов е обвинен в финансови измами при наемането на помещение за издателство Известия. В случая има два епизода, свързани с нарушения при изпълнението на инвестиционни договори.

Галумов оглавява издателството от 2002 до 2013 г. Известен е и като политолог и икономист, издател на списанието "Мир и политика" и международното списание "Москва - Пекин". Галумов е член на обществения съвет на Следствения комитет на Русия, пълноправен член на Академията за военни науки, полковник в резерва.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини