Велики четвъртък е! Най-важният ден от Страстната седмица

Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден са се случили събития от Христовите страсти, според Евангелията - Тайната вечеря на Исус с неговите ученици, Исус се моли в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и предателството на Юда. Християните вярват, че много от Христовите Страсти са предсказани от пророците в Стария завет, както и от самия Исус.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете." След причастието Христос казал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата за Великден
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

На Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

На снимката: "Тайната вечеря" – стенопис от Леонардо да Винчи, нарисуван за неговия покровител херцог Лудовико Сфорца. Изобразява сцена от Тайната вечеря от последните дни на Исус, както е описано в Библията. Картината се позовава на Йоан 13:21, в което Исус казва, че един от неговите 12 апостоли ще го предаде. Творбата е една от най-познатите и ценни картини в света. За разлика от много други ценни картини обаче тази не е била частна собственост, защото не може да се премества.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини