ЦИК не видя нарушение на президента Радев

Централната избирателна комисия не видя нарушение в думите на президента Румен Радев по време на празника на Асеновград преди няколко дни, заради които тя бе сезирана от ГЕРБ. За нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а "против" - 15 души, съобщи Канал 3. 

Управляващите твърдяха, че държавният глава се е включил в предизборната кампания в полза на БСП и е ползвал неправомерно държавен транспорт, докато е извършвал агитацията, припомня в. "Сега". 

Повечето членове на комисията обаче не се съгласиха с твърденията на ГЕРБ. В доклада по казуса се посочваше, че президентът не е деполитизиран държавен орган, може да бъде член на партия или коалиция, да изразява становища по държавни, обществени и политически въпроси, и да издава актове със съществени политически последици. „Животът не спира и в предизборния период. Не можем да забраним да се изразяват становища и позиции“, коментира член на ЦИК. Не се възприе и обвинението за държавния транспорт. Мнозинството в комисията се съгласи, че президентът задължително се ползва с всички видове охрана, както се посочва в Закона за НСО. В този смисъл, той няма как да не ползва колите на охранителната служба, където и да отиде.
 
Припомняме, че вчера документите по жалбата депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координаторът на ГЕРБ - София Цветомир Паунов. Паунов нарече "нерегламентирано и абсолютно безцеремонно участието на президента Радев в предизборната кампания в полза на БСП". "Президентът Радев да запази радиомълчание по отношение на сделките с евентуални инвеститори, тъй като той не може да води инвеститори в страната, но може да ги пъди", изтъкна пред медиите пък Тома Биков, след като документите бяха внесени. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    Я
    3 0
    20:28, 14 май 2019
    Радев знае какво прави, а ГЕРБ е време да си ходи.
Последни новини