След бума на кърлежи - лаймска болест и марсилска треска

След нашествието на кърлежи се наблюдава бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна. До момента са регистрани над 100 случая на заболели, като се очаква през седващите два месеца бройката да нарасне значително. Колко опасни са заболяванията и можем ли да се предпазим?

"В страната са регистрирани близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж. Симптоми често липсват. Диагнозата лаймска болест е лабораторна и трудно може да бъде поставена единствено въз основа на клинични симптоми", отбеляза пред Bulgaria ON AIR д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Той посочи, че броят на заболелите у нас е почти един и същ всяка година. А по отношение на лаймската болест България е единична зона и около 1/3 от кърлежите в страната са носители на причинителя на тази болест.

"Хубаво е поне месец след ухапване от кърлеж да се направи изследване. И ако се окаже, че човек е заразен, да се проведе необходимото лечение. Марсилската треска е по-сериозното заболяване, което дори може да доведе до фатални последици. При нея се появява специфичен обрив по цялото тяло, а на мястото на ухапването - черно петно", допълни още д-р Мангъров.

Той уточни, че за разлика от лаймската болест, марсилската треска е заболяване може да се постави диагнозата, но е необходимо лабораторно потвърждение.

Д-р Мангъров посъветва, в парковете децата да не ходят на местата, където може да има бездомни кучета и различни гризачи - мишки и плъхове. По думите му, в парковете не бива да се допускат безпризорни кучета и да се хвърля редовно боклука, за да не се привличат гризачите.

Усложненията при лаймската болест, според него се проявяват след много години и те са сравнително редки, защото това заболяване се лекува. При марсилската треска в малък процент от случаите може да се получат усложенения от страна на нервната система и белите дробове.

Източник: http://www.bgonair.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини