Какво трябва да знаем за кърлежите

Времето навън може да е непостоянно, но важното е, че тепърва идва по-топлата част от годината. Цялата природа се събужда за живот, а с нея - и кърлежите.

Тези кръвопийци са способни да развалят удоволствието от прекарването на време сред природата и да оставят трайни последствия от срещата ни с тях. Ето какво трябва да знаем за тях, какви действия да предприемаме и какво да не правим.

Кърлежите не са насекоми

Ако се вгледаме внимателно в кърлежа, ще установим, че той прилича повече на паяк, отколкото на насекомо - точно като паяка, и той има осем крака, тъй като спада към класа на паякообразните.

От засада

Когато дойде време да се храни, кърлежът застава на ръба на някое листо или трева и протяга предния си чифт крачка. И така си чака да мине човек или животно, за което веднага да се закачи.

След това започва да пълзи по тялото на жертвата в търсене на по-тънка кожа и малък кръвоносен съд, от който да се храни.

Затова е особено важно, когато прекарваме време сред природата или се излежаваме на тревата в парка, през два-три часа да преглеждаме тези места от тялото си, където кожата е най-нежна: мишниците, скалпа, слабините, сгъвките на коленете и лактите, зад ушите.

Трябва да имаме предвид, че някои екземпляри са миниатюрни и може да ги помислим за малка бенка.

Заразяването

За да бъдем заразени с някоя от болестите, които пренасят, трябва да сме ухапани от кърлеж, който сам е вече заразен, след като се е хранил от болно животно.

Не всяко ухапване от кърлеж и дори не всяко ухапване от заразен кърлеж води до инфекция. Обикновено, за да се случи това, кърлежът трябва да е стоял впит в кожата в продължение на поне 24 часа.

Но има и рискови фактори, които причиняват връщане на стомашно съдържимо от кърлежа в кръвта ни. Такъв фактор е широко разпространената практика впитият кърлеж да се маже с олио или да се върти. Това е не просто неефективен метод за отстраняване на животното, а дори повишава опасността от заразяване.

Как се отстраняват

Ако не е възможно да потърсим лекарска помощ, то са ни необходими пинсети с остър връх.

Пинсетите с плоски краища са предпоставка да стиснем коремчето на кърлежа и той да повърне, т.е. да ни зарази. Трябва да хванем кърлежа с върха на пинсетите възможно най-близо до кожата и плавно да го изтеглим навън, без въртене, стискане и усукване.

След това е добре да го затворим добре в нещо и да го занесем за изследване, например в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Важно е да наблюдаваме мястото за зачервяване, което може да се появи доста по-късно - дори две и повече седмици след ухапването. Да следим температурата си и дали имаме подути лимфни възли - също.

Друг симптом на инфекцията са болките в ставите. Някои лекари препоръчват превантивен прием на подходящ антибиотик, преди да са се появили симптоми на заболяване.

Превенцията

За да се предпазим от неприятни преживявания, е важно да използваме репеленти, предназначени да отблъскват кърлежите, както и по възможност да ограничим достъпа на неприятните кръвопийци до кожата си чрез подходящо облекло - дълги панталони, които обхващат добре глезена например.

Трябва да имаме предвид, че кърлежите не се спотайват само в тревата, а падат и от дърветата, където са пренесени от дивите животни - птици, катерици, мишки.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  1 0
  20:28, 1 май 2022
  Добра статия. Браво на автора да знаят тъпите как се вади кърлеж а не да го мажат с олио и да въртят като луди
 • 2
  Ва
  Ваня
  0 0
  16:16, 3 май 2022
  А кога управата в Хадково ще се сети да пръска за кърлежи и комари ?????Само като вървиш по Кенана по алеята и ти се качват. да не говорим за комарите 3година не е пръскано или само се имитира че се пръска Къде е кмета ?????
 • 3
  Го
  Гошо
  0 0
  16:17, 3 май 2022
  Вярно е Ужасно е с комарите лятото Едно Свиленград се пръска ама в Хасково трябва акъл и пари Кой да краде???
 • 4
  Ст
  Станчо тъпото
  1 0
  20:44, 3 май 2022
  Хасково го няма на картата кауни
Последни новини