Ангел Кунчев: Кърлежите са на ход, следват летните вируси

Варицелата и скарлатината "тръгнаха" надолу, следват кърлежите. Вече се поразмърдаха, заразените не са толкова много. Не е речено, че ако намериш кърлежи по себе си това е 100% заболяване.

Това каза по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проблемът тази година е, че трябва да има 2-3 сухи дни, за да е ефективна обстановката. Заради дъждовете тревите израснаха, а това са идеални условия за разпространението на кърлежите. Те усещат от близо километър издишвания въглероден окис от хора и животни. Хората са странични в тази верига, но при подходящи условия, особено когато сме били сред природата, трябва да се проверяваме внимателно и кърлежът да бъде отстраняван внимателно, със защитена ръка, подчерта доц. Кунчев.

По думите му летните вируси ще настъпят, когато се струпат хората по курортите, когато средната температура надхвърли 25 градуса.

Храната може да предизвика проблем, ако не се съхранява правилно при високите температури през лятото, каза той. Здравният инспектор предупреди да се внимава, когато се купува храна от улични лафки и сергии, където няма условия за измиване на ръцете на продавача и хладилник за съхранение на продуктите.

"Често обвиняват дюнерите, но там проблемът е със сосовете, особено тези на млечна основа, защото стоят дълго на висока температура", уточни той. 

Доц. Кунчев коментира и последствията от ковид пандемията.

Дългият ковид е много коварен. Среща е често. Толкова е многообразен, че трудно може да се включи в една клинична пътеки. Често срещани са психичните проблеми. Вирусът удря слабото място на човек, подчерта главният здравен инспектор.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини