Евтиният ток се оказа предизборен трик

Въпреки обещанието на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, че цената на тока за бита ще поевтинее с 1 до 3% на 1 юли, действителността се оказва малко по-различна, алармира в днешния си брой Сега.

Според доклад на подчинените му, който ще се обсъжда публично във вторник, поевтинява, и то съвсем незначително, само електроенергията през деня. Нощната поскъпва и цената й все повече се доближава до тази на дневната електроенергия. Това прави все по-безсмислени опитите на домакинствата да пестят пари, като отлагат някои дейности за през нощта.

За територията, която обслужва ЧЕЗ, цената на нощната енергия от 1 юли поскъпва с 2.96%, а на дневната поевтинява с 1.73%.

Става въпрос за 1.2 млн. клиенти, които живеят в Западна и Северна България.

В Североизточна България, която се обслужва от немската E.ON, положението е почти същото с разликата, че цените на тока там по принцип са с части от стотинката по-ниски. Цената на дневната енергия за бита на E.ON намалява с 2.2%, а на нощната поскъпва с 0.49%.

Единствено в Югоизточна България, където работи австрийската EVN, се предвижда поевтиняване и на нощната, и на дневната електроенергия, съответно с 3.02% и с 0.25%.

Въпреки промяната цената на нощния ток все още е по-ниска с около една трета от цената му през деня, каквато е по принцип световната практика.

Вчера от трите дружества и от ДКЕВР не можаха да дадат смислено обяснение защо се налага това разместване на цените. Подобни опити бяха правени и миналата година, когато шефът на ДКЕВР Константин Шушулов заяви, че както е тръгнало с цената на парното, в България скоро може да се окаже, че отоплението с ток ще стане по-евтино. На практика с предстоящото решение ще бъдат ограничени точно онези консуматори, които ползват по-евтиния нощен ток за отопление. У нас това масово се прави с акумулиращи печки, които черпят ток от мрежата само между 22 часа вечерта и 6 часа сутринта.

От докладите излиза още, че и предположенията на Шушулов за поскъпване на тока за фирмите с "един до три процента" може да се окажат неверни.

Някои тарифи за стопанските потребители се предлага да се увеличат с до 8%, като най-голямо е повишението на цената отново за Западна България, където работи ЧЕЗ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини