Две „безплатни“ кафета излязоха на германски туристи 950 евро във Венеция

Властите в най-популярните туристически дестинации въвеждат все по-тежки глоби за туристите, когато нарушават обществения ред.

Преди дни полицията във Венеция глоби двойка германци – на 32 и 35 г, с 950 евро (650 – мъжа и 300 – жената) за това, че си варяха кафе до моста Риалто на походно котлонче. Освен това гостите на града бяха помолени незабавно да го напуснат, разказва Би Би Си. Градът може да си го позволи – над 30 млн. туристи пристигат тук всяка година, тоест на всеки жител се падат по около 110 пришълци.

„Венеция трябва да бъде уважавана, невъзпитаните хора, които идват тук, трябва да знаят, че полицията ще ги накаже и изгони“, заяви кметът Луиджи Бруняро. Той добави, цитиран от информационния сайт на Венеция, че занапред властите ще информират посолствата на съответните държави за имената на нарушителите. В конкретния случай германските туристи са нарушили забраната за пикници и палене на огън на открито.

Сред другите забрани в града е храненето на гълъбите (глобата е 40 евро), лежането по пейките (100 евро), разходките по бански или гол до кръста (200 евро), гмуркането в каналите (450 евро). От май тази година градските власти наложиха входна такса за туристите, които идват само за ден, без да нощуват. Те плащат 3 евро тази година, като е възможно тя да стане 10 евро догодина, ако сезонът е силен. Сайтът на града предупреждава туристите да не спират на мостовете и да не ги преминават с колело, дори ако го бутат.

В Рим от тази година е забранено сядането по мраморните стени на фонтаните – нещо, което уморените от обикалянето туристи понякога правят неволно – докато позират за снимка, например. Около всеки от историческите фонтани дежурят полицейски служители със свирки и в момента, в който някой (дори дете) приседне на парапета, следва мощно изсвирване. Ако това не помогне, полицаят се приближава и дава знак с ръце да станете, разказват очевидци. Забранено е храненето около фонтаните, хвърлянето на предмети, с изключение на монети, както и ваденето на вече хвърлените пари.

За потапяне във водата на историческите фонтани, катеренето по скулптурните фигури глобите започват от 450 евро, за поставяне на „катинари на любовта“ – 160 евро, добавя сайтът „Медуза“.

В Сардиния е забранено да се изнася пясък и миди от плажа, а глобата може да достигне 3000 евро. На летището на острова властите изземат годишно тонове пясък в пластмасови бутилки. Властите казват, че макар на пръв поглед да е безобидно, това вреди на околната среда на острова, чиито плажове са смятани за най-красивите в Италия.

Ограниченията за дрехите на туристите са най-разпространени в историческите градове, съседстващи на курортите. Дубровник в последните години втвърди правилата спрямо разхождащите се по бански в града чужденци. Първоначално забраната за влизане, облечен само по бански костюм, беше въведена изрично за църквите, музеите и магазините. Впоследствие се реши в целия Стар град туристите по бански да бъдат глобявани.

В Сплит рисуването на графити по стените може да коства на туриста 130 евро глоба, а вдигането на шум в часовете за сън – 100 евро.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Об
    Обикновен човек
    2 -1
    10:10, 31 юли 2019
    Виждате ли вашата жалка Европа докъде стига?! Глоби за всичко! И това ми било демокрация!
  • 2
    Ба
    Бай Грозю
    2 0
    23:35, 31 юли 2019
    Да ви ...... шибаната европа
  • 3
    Ба
    Бай Грозю
    1 0
    23:35, 31 юли 2019
    Да ви ...... шибаната европа
Последни новини