20 умни трика, които ще направят чистенето бързо и лесно

Чистенето никога не е било толкова бързо и лесно. Всичко, което трябва да запомните са тези трикове.

Лъскави повърхности

За да запазите хромираните повърхности лъскави колкото по-дълго е възможно, почистете ги с восъчна хартия или лист за печене. Скоро ще видите, че почистването на банята е по-лесно, отколкото си мислехте. 

Импровизиран моп

Започвате да чистите къщата и виждате, че старият моп вече не върши работа? За да спестите време да ходите до магазина за нов, използвайте топли хавлиени чорапи.

Как да почистите съдовете за печене

Натрийте съда със сол, избършете с кухненска хартия и тестото ще се махне лесно.

Дайте нов живот на фурната

Петната няма да ви притесняват повече, ако избършете повърхността на печката с парцал, напоен със зехтин и после избършете със сух парцал.

Махнете петната от дивана

Смесете 1 супена лъжица сода, 1/3 чаша оцет, малко гореща (но не вряла) вода и една супена лъжица прах за пране и втрийте тази смес върху петното. Содата ще освежи плата - напръскайте върху сухия диван, оставете така за няколко часа и после изчистете с прахосмукачка.

Как да измиете обгорените тенджери и тигани

Налейте вода в тигана, добавете чаша оцет и сложете да заври. Когато започне да къкри, махнете от котлона и добавете малко сода. Излейте водата, когато реакцията спре. Ако остане още изгорено, внимателно изтрийте със сода.

Дайте блясък на стъклените прибори

Стъклените чаши ще станат напълно прозрачни, ако ги измиете във вода с няколко капки оцет, или ги избършете със сол и после ги измиете и ги оставите да изсъхнат, без да ги бършете.

Как да почистите кафе машината

Налейте равни части оцет и вода в кафе машината. Включете я, но я изключете по средата и повторете процеса.

Как лесно да избършете рафтовете от прах

Накиснете парцала в омекотител преди почистване. Така прахът няма да полепва по мебелите, което означава по-малко чистене за вас!

Как да почистите петната от чашите

Смесете малко вода със същото количество оцет и налейте в чашите. Оставете ги така за около час, след което ги избършете с гъба - няма да има и помен от петна.

Как да полирате ютията

Поставете лист пергаментова хартия върху дървена дъска за рязане и напръскайте обилно със сол. Включете ютията, изчакайте да загрее и енергично движете върху солта за около минута.

Как да лесно да се отървем от мухъла в банята

За да предотвратите развитието на мухъл, разтворете таблетка доксициклин в пет литра вода и измийте стените с този разтвор. Ако вече има натрупан мухъл, разтворете таблетката в един литър вода и направете същото. Не забравяйте да проветрите банята след това!

Как да почистите тръбите

Смесете равни части сода и сол и изсипете в тръбата. След което налейте и малко оцет и изчистете всичко с вряла вода след 15 минути.

Как да направим ваната снежнобяла

Смесете две супени лъжици калцинирана сода с две супени лъжици сода за хляб и натрийте мократа вана. Смесете 50 грама оцет с 50 грама белина след 10 минути и покрийте първия слой. Оставете така за половин час и измийте с голямо количество вода.

Да изчистим тигана от мазнина

Трябва ви само малко сол. Изсипете голямо количество в тигана и добавете малко вода. Оставете го така за десет минути и измийте тигана.

Как да изчистим гъбата от мръсотия

Изсипете 2 чаши гореща вода и 2 супени лъжици сол в пластмасов съд, разбъркайте и оставете гъбата за през нощта.

Как да изчистите стените на душ кабината

Избършете с мокра кърпичка, след което с чиста гъба и изплакнете добре с вода.

Как да почистите яйце от пода

Най-лесният начин да изчистите счупено яйце от пода е да го поръсите със сол, да го оставите за 15 минути и после да го съберете цялото с кухненска хартия.

Накарайте мивката да светне

Просто изтрийте със сол и лимон. Когато сте готови, тя ще блести от чистота и ще ухае приятно.

Как да освежите дивана

За да се отървете от миризмата на домашните любимци или просто да върнете на мебелите предишната им свежест, добавете 10 капки лавандулово или лимоново масло в спрей бутилка, смесете с една супена лъжица сода и 2 чаши топла вода, разклатете енергично и напръскайте върху плата.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини