64589 избиратели имат право на глас в Община Кърджали, 607 са подали заявления за гласуване по настоящ адрес

64 589 са избирателите,  които отговарят на изискванията на Изборния кодекс и имат право да гласуват на местните избори в Община Кърджали. 607 са лицата подали заявления да получат правото на вот по настоящ адрес. Общо по постоянен адрес в Община Кърджали се водят 131 166 души. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Общинската избирателна комисия адв. Александър Ставрев. Той посочи, че крайният срок за регистрация по настоящ адрес е бил 26 април 2019 г. Жителите на общината , които ще бъдат допуснати до урните трябва да са живели постоянно най-малко 6 месеца в населено място на територията й.

 Адв.Ставрев заяви, че служба ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството  осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за всички български граждани. Всички граждани имат възможност да проверят адреса на избирателната си секция по три начина. В Интернет дава възможност сайта www.grao.bg/elections/. Сайтът предоставя и възможността да се подава и искане за гласуване по настоящ адрес  по искане на общинските администрации. Втората възможност е чрез SMS на номер 18 429. Третата е чрез стационарен или мобилен телефон. Избира се 0 800 1 4726. Телефонът е безплатен за цялата страна.

  Адв.Ставрев подчерта, че членовете на секционни избирателни комисии са подготвени много добре. Обучението им е преминало при голям успех . 600 души са се явили за да получат обстойна информация за своята работа в СИК. Те ще работят,  както в стационарните секции,така и в мобилните.4 са подвижните избирателни секции. Една е в града и три са за селата. Записани са 109 избиратели. Секции ще има в психиатрична болница и в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.

  Председателят на Общинската избирателна комисия подчерта,че има само 5-6 дублирани имена в списъците с членове на СИК. Политическите партии имат право съгласно Изборния кодекс да правят промени в списъците на своите членове на СИК. Право да се откажат имат и  самите членове.

  Адв.Александър Ставрев посочи, че вече са пристигнали бюлетините за вота в Кърджалийския избирателен район. Те ще бъдат разпределени по общини.  Бюлетините за Община Кърджали ще бъдат предоставени на Общинска администрация , където до изборния ден ще бъдат съхранявани и опазвани от МВР.

Към настоящият момент бюлетините за Община Кърджали са одобрени, с изключение на тази за кметство Конево. Тук единият от кандидатите се е отказал след отпечатването на бюлетините. ЦИК ги е оставила без промяна, само в графата се отбелязва,че е заличен.

  Към днешна дата жалбите, които са подадени в ОбИК са 9. Проверките установиха,че няма нарушения на Изборния кодекс ,посочи адв.Ставрев.

  Председателят на Общинската избирателна комисия ще открие изборния ден. Сайтът на комисията ще предоставя регулярно актуална информация. Ще има брифинги за журналисти при старта на изборния ден и в часовете 10,30;13,30 и 17,30 часа. Изборния ден ще приключи в 20 часа. Ако пред секциите има още гласоподавателите, те ще удължат времето за гласуване с още един час, поясни Александър Ставрев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини