Лозан Панов иска нова процедура за главен прокурор. Два сигнала за бомба във ВСС

"Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор". За това настоя председателят на ВКС Лозан Панов по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) при повторното гласуване на кандидата за главен прокурор на България Иван Гешев.

Преди седмица държавният глава Румен Радев върна указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор с аргумент, че с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С този си мотив президентът върна избора на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС.

Ние трябва да чуем критиките на президента и да се съобразим с тях. Напълно ги споделям, заяви Панов по отношение на върнатия указ от страна на президета за назначаването на Гешев за главен прокурор.

"Ако не се съобразим с мотивите на държавния глава, президентската институция може да се превърне в нещо като нотариат, който слага печат и заверява решения на ВСС. По този начин се влияе върху авторитета и тежестта на тази институция", посочи Лозан Панов. Шефът на ВКС още веднъж повтори, че трябва да започне нова процедура за главен прокурор.

Вчера около 20 ч. е получен сигнал за бомба в кола, а днес в 7.55 ч. също е постъпил сигнал за бомба в сградата на Висшия съдебен съвет, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Въпреки заплахата, магистратите продължиха заседанието.

Атанаска Дишева от квотата на съдиите във ВСС заяви, че при откриването на нова процедурата за главен прокурор би се гарантирало действителното правомощие на президента в процедурата по назначаването на главен прокурор, след като от него е упражнено предвиденото от Конституцията право на вето.

По думите й трябва да трябва да се вземат предвид мотивите на президента Радев за връщане на указа за назначаване на Иван Гешев. С тези си аргументи Дишева подкрепи казаното от Лозан Панов за започването на нова процедура за главен прокурор.

Трябва да се осигури състезателност на процедурата, която е необходима за състезанието за главен прокурор. В резултат на новата процедура трябва да бъде избран главен прокурор, за който да не съществуват никакви съмнения, че ще защитава правата на гражданите и върховенството на закона, обясни Дишева.

От своя страна Вероника Имова от квотата на Народното събрание заяви, че няма право да се изземват функциите на ВСС, който е упълномощен да избира магистратите. ВСС е упълномощен да прецени всички критерии на посочения от закона за главен прокурор или тримата големи е ВСС.

ВСС взима решение, с което предлага на президента да придаде легитимност на този избор и да даде възможност на суверенитета, който се съдържа във властта на държавния глава да официализира избора, обясни Имова. Според нея трябва да се реши дали да бъдат обсъждани съображенията на президента.

Цветинка Пашкунова, от съдийската квота във ВСС посочи, че от процедурата за избор на нов главен прокурор ВСС трябва да вземе решение как да продължи по-нататък. По нейното мнение и становище е, че няма как да бъдат неглижирани съображенията на президента за избор на нов главен прокурор. Тази процедура създава съмнения в нейната легитимност. Това обосновава необходмост от повторно извършване на избор за главен прокурор, подчерта тя.

При новата процедура няма пречка да участва Иван Гешев, изтъкна Пашкунова, допълвайки, че фигурата на главния прокурор е стожер на законността, защитник на обществения интерес и олицетворява съдебната власт, но следва да се ползва с високо обществено доверие.

Ако процедурата за избор на нов главен прокурор не удовлетворява очакванията на гражданите за състезателност, прозрачност и обективност, ако в представите на хората процедурата е компрометирана, тя не може да бъде постигната. Ние дължим на обществото нова процедура за избор на нов главен прокурор. Такова е посланието на президента при издаването на указа, подчерта Пашкунова, с което също подкрепи искането на Лозан Панов.

_____________________________________

На 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването. Подобен казус се състоя при избора на председател на ВАС преди две години.

Въпреки приетото във ВСС решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен възможно най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от изслушването и между двата тура на местните избори Румен Радев предупреди, че "няма да действа под натиск".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини