Два пъти повече евтини антибиотици в болниците ни, отколкото в ЕС

В България не се ползват много антибиотици като количество, но в страната ни се използват неправилно евтини широкоспектърни антибиотици. Два пъти повече широкоспектърни антибиотици от средното количество в Европейския съюз се ползват в нашите болници.

За това призна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Тодор Кантарджиев на пресконференция по случай Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотиците 18 - 22 ноември 2019 г. и Европейският ден на антибиотиците - 18 ноември.

По думите на проф. Кантарджиев загубите от лекарствена резистентност към антибиотичните средства, сред които медицински, социални, смъртност, заболяване, трудозагуби, пари за лечение и загубите само за антибиотичната резистентност са по-големи от загубите за трите най-важни заболявания - туберкулозата, спинът и грипът.

Лекарят посочи, че трудозагубите, смъртта и парите, които се дават от обществото, здравното осигуряване и държавата за спин, туберкулоза и грип са сравними със загубите от антибиотичната резистентност.

Проф. Кантарджиев посъветва хората да ползват антибиотици само срещу микроба, групата микроби, които причиняват дадената инфекция или са най-вероятните причинители на дадената инфекция.

Той отчете, че през есента се консумират най-много антибиотици. "Държавата, която има по-голяма консумация на антибиотици по време на месец ноември сравнена с месец юни се казва, че е държава, която неправилно употребява антибиотиците в извънболничната медицина", подчерта медикът.

Той констатира, че антибиотиците са най-добрите лекарства, но неправилната им употреба води до изкривяване и повишаване на резистентността.

Проф. Кантарджиев изтъкна, че в страната ни българите нито толкова се самолекуват с антибиотици, нито свръх употребяват антибиотици. По време на пресконференция беше представена и нова онлайн програма за електронно обучение, свързана с правилното и рационално прилагане на антибиотиците. Обучението е насочено към специалисти от различни области на медицината.

Програмата е изцяло дистанционна и съдържа обща информация за курса, входящ тест, който не изисква оценка, но трябва да бъде даден отговор на всеки един от въпросите. Програмата е от 3 модула и съдържа 18 теми. Ако курсът бъде завършен успешно се издава сертификат във формат "pdf".

Според шефа на НЦЗПБ лекарите и бъдещите медици имат какво да научат. Именно заради това се прави един начин на обучение на лекарите, които да могат в свободното си време да научат нещо за антибиотиците.

Проф. Тодор Кантарджиев изтъкна, че лекарите, фармацевтите и медиците, които изписват рецепти за антибиотиците трябва да се научат как и по какъв начин действат антибиотиците.

Лекарите трябва да бъдат запознати с антибиотиците, които ежедневно се изписват, които се дават в болничните заведения и тези, които се употребяват най-масово извън болниците. В рамките на обучението антибиотиците ще бъдат много видове и ще бъде разяснено как се изписват и при какви болни хора се дават, обясни проф. Кантарджиев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини