Безплатна прожекция на "Светителят хирург" в Асеновград

Представянето на православния филм "Светителят хирург" бъде на 4 декември, сряда, в Градската библиотека "Паисий Хилендарски" от 17:30 ч. В светлината на предстоящите Рождественски празници, входът за прожекцията ще е свободен.

"Светителят хирург" бе отличен с Гран При сред 120 филма на Международния кинофестивал "Славянска приказка" през октомври 2018 г. и почетна награда от конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците" към Община Благоевград през март т.г.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Свети Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.

Въпреки че филмът е посветен на всички лекари, животът на Лука Кримски може да бъде посветен не само на тях, но и на всички обикновени хора и духовници, тъй като той може да бъде пример и вдъхновение за живот посветен на Бога във всяка една част от житието му.

Филмът е създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини