Бягство от Алкатраз: Изкуствен интелект откри бегълците след половин век

Изображение 1 от 2

    Ирландската компания Identv, използвайки  изкуствен интелект, разкри криминална история от преди половин век - бягството на братята затворници Джон и Кларънс Англин от затвора Алкатраз. Това съобщи The Irish Business Post.

    Самообучаваща се програма за визуално разпознаване на лица открива двамата братя на снимка, направена в Бразилия 13 години след като избягаха от Алкатраз на 11 юни 1962 година.

    Дълго време се смяташе, че всичките 36 регистрирани опити за бягство от Алкатраз, разположен на едноименния остров в залива Сан Франциско,  са завършили със смъртта на бегълците, припомни изданието. Ледената вода и бързите течения осигуряват надеждна естествена изолация на острова, а телата на повечето затворници, осмелили се да избягат, по-късно били открити на брега.  Но братята Англин, както и техният приятел Франк Морис, изчезнали без следа, което породило различни версии и легенди.

    Историята придоби световна слава благодарение на книгата на Дон Сийгъл "Бягство от Алкатраз" и едноименния филм с участието на Клинт Истууд в ролята на Морис.

    Системата идентифицира двама мъже с дълги коси в слънчеви очила на снимка от 1975 г. като Джон и Кларънс Англин с 99,7% вероятност, пише изданието, позовавайки се на директора на Identv Марк Хю. „Алгоритъмът, който използваме дистанционно, прилича на сравнения на пръстови отпечатъци“, обясни разработчикът на програмата. Той изрази надежда, че в близко бъдеще изкуственият интелект ще се превърне в надежден инструмент за намиране на хора въз основа на анализа на визуалната информация.

    Няма отговор дали разследването срещу известните бегълци ще бъде възобновено. Формално случаят им остава отворен до момента, в който и тримата  навършат 100 години, което е около 2031 год.

    Първите затворници на Алкатраз през шейсетте години на XIX век били военнопленници по време на Гражданската война в САЩ, по време на испано-американската война броят на затворниците там достига исторически връх - 450 души. През 1963 г. затворът за особено опасни престъпници е закрит, тъй като поддържката му станала проблемна. Сега островът е една от атракциите на Сан Франциско.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини