Разрушителни магнитни бури удрят Земята на 25 години

Соларни бури, достатъчно мощни, за да предизвикат хаос по електронното оборудване, ударяват Земята на всеки 25 години, според ново проучване. И по-малко мощни - но все още опасни - бури се случват на всеки три години.

Този извод идва от екип учени от Университета на Уоруик и Британското проучване на Антарктида.

Тези мощни бури могат да нарушат електронното оборудване, включително комуникационното оборудване, авиационното оборудване, електрическите мрежи и сателитите.

Екипът идентифицира два вида мощни магнитни бури: „големите супер бури“ са най-мощните и се появяват средно на всеки 25 години. По-слабите, но все пак опасни „тежки супер бури“ се появяват средно на всеки три години.

Новият документ, представящ тези резултати, е озаглавен „Използване на aa индекс през последните 14 слънчеви цикъла за характеризиране на екстремна геомагнитна активност“. Публикувано е в списанието Geophysical Research Letters. Водещ автор е д-р С. К. Чапман от Университета в Уоруик.

Слънчевата буря се нарича още геомагнитни бури. Те са причинени от смущения в Слънцето, които изпращат заредени частици в космоса. Когато тези частици ударят магнитосферата на Земята, те причиняват бурята.

Частиците могат да идват от изхвърляния на коронална маса (CME), ко-въртящи се области на взаимодействие (CIR) и коронални дупки, които излъчват високоскоростен поток слънчев вятър, който може да пътува два пъти по-бързо от нормалния слънчев вятър.

Най-известната геомагнитна буря е събитието Карингтън от 1859 г. Събитието Карингтън е и най-мощната геомагнитна буря, регистрирана някога. По време супербурята Земята буквално се наелектризира - в много страни спират телеграфните съобщения, има токови удари, телеграфните стълбове хвърлят искри, възникват пожари. Полярни сияния се наблюдават по целия свят, дори над Карибите. В Скалистите планини на западния бряг на Америка небето свети толкова ярко, че златотърсачите се събуждат и започват приготвят закуска, мислейки, че е сутрин. Хората в Североизточните Съединени щати са можели да четат вестник под светлината на северното сияние. Сиянието се е виждало много далеч от полюсите в места като Субсахарска Африка, Монтерей и Тампико в Мексико, Куинсланд, Куба, Хавай, и дори от географски ширини близо до екватора като Колумбия.

Съвсем наскоро буря през 1989 г. в Квебек разруши системата за разпределение на мощността и създаде мощни полярни сияния, които се виждаха на юг дори в щата Тексас.

Слънчевите бури представляват все по-голям риск, тъй като нашият свят става по-свързан по електронен път. Не само нашите системи за разпределение на енергия, но и нашите глобални комуникационни системи.

Нашите сателити може да са твърде уязвими при една силна слънчева буря, а съвременното общество разчита на тях повече, отколкото осъзнаваме. Изчислено е, че буря, силна, колкото събитието Карингтън, ако се случи днес, би причинила милиарди, вероятно дори трилиони долари щети.

"Тези супер бури са редки събития, но оценката на вероятността за появата им е важна част от планирането на защитата на критичната национална инфраструктура", казва проф. Сандра Чапман от Центъра за синтез, космос и астрофизика на Университета на Уоруик.

В новото изследване авторите показват, че "тежки" магнитни бури е имало през 42 от последните 150 години, или приблизително на всеки три години. По-мощните "големи" супер бури се появяват през 6 от 150 години, или приблизително на всеки 25 години. Обикновено тези бури продължават само няколко дни, но могат да бъдат много разрушителни за съвременните технологии.

Супер бурите могат да причинят прекъсване на захранването, да прекъснат или повредят спътниците, да нарушат полетите и да причинят временна загуба на GPS сигнали и радио комуникации. GPS служи не само за навигация. Вярвате или не, съвременната банкова система разчита до голяма степен на GPS за синхронизиране на финансовите транзакции.

Събитието в Карингтън не е част от проучването, тъй като данните, които изследователите разглежда обхващат последните 14 слънчеви цикъла. Техният анализ показва, че супер бурите, мощни, колкото събитието Карингтън, може да са по-често срещани отколкото мислим и че могат да се случат по всяко време, с много малко предупреждение.

 "Нашите изследвания показват, че супер буря може да се случи по-често, отколкото сме предполагали. Не се подвеждайте от статистиката, това може да се случи по всяко време, ние просто не знаем кога и в момента не можем да предвидим", казва професор Ричард Хорн, който води космическото време в Британското антарктическо проучване.

Тези бури се раждат на Слънцето, но космическото време може да бъде изучавано, като се наблюдават промените в магнитното поле на земната повърхност. Има данни с високо качество от множество станции на Земята още от началото на космическата ера през 1957 г.

Учените знаят, че Слънцето има приблизително 11-годишен цикъл на активност и по време на този цикъл неговата интензивност варира. Проблемът е, че няма достатъчно данни, досега те обхващат само пет слънчеви цикъла.

Изучаването на мощните слънчеви бури и тяхната честота им изисква по-голям набор от данни, обхващащ повече слънчеви цикли, затова в това ново изследване учените се връщат далеч назад във времето.

Те изследват геомагнитния индекс АА, който идва от обекти във Великобритания и Австралия, в противоположните краища на Земята. Индексът АА отразява фоновото поле на Земята и се регистрира от 150 години, или 14 слънчеви цикъла. Това е най-дългият, почти непрекъснат запис на промените в магнитните полета на земната повърхност.

Така учените открили, че през тези 150 година, „тежка“ супер буря е имало в 42 години, а по-рядката, но по-мощна „голяма“ супер буря - в 6 години. Това означава, че тези екстремни бури се случват веднъж на всеки 25 години.

Като пример, бурята от 1989 г., която предизвика значително прекъсване на тока в Квебек, беше голяма буря. През 2012 г. Слънцето отприщи мощно избухване от изключително голямо и силно изхвърляне на коронална маса. За наш късмет Земята не беше на пътя ѝ. Но данните показаха, че щеше да е супер буря, ако беше в нашата посока.

Има все повече интерес към Слънцето и космическото време, което ни изпраща. Тъй като нашата икономика и начин на живот стават все по-зависими от спътници, комуникации и електрически мрежи, правителствата и агенциите приориризираха разбирането и прогнозирането на космическото време.

В момента има няколко космически кораба, изучаващи Слънцето, включително SOHO (Solar Heliosspheric Observatory), SDO (Solar Dynamics Observatory) и соларната сонда Parker. Тези космически кораби обогатяват разбирането ни за Слънцето и способността ни да предвиждаме тези опасни бури.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини