Община Асеновград е в повишена епизоотична готовност за птичия грип

Община Асеновград е в състояние на повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците, съобщиха от пресслужбата на местната управа. На заседание на общинската епизоотична комисия днес са били обсъдени превантивни мерки за предпазване от разпространение както на инфлуенца, известна и като птичи грип, така и на Африканска чума по свинете. Като предпазна мярка на стопаните се препоръчва да не пускат птиците си извън дворовете, патици и гъски да се отглежда отделно от други домашни птици, да се наложат мерки за недопускане на контакти между домашни и диви птици, а фуражите да се съхраняват в закрити помещения.

При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност, незабавно да бъде уведомен ветеринарен лекар или кмета на населеното място.

При натъкването на мъртви птици от различни видове да се сигнализира на д-р Владо Бозев (тел.: 088 45 41 460) и д-р Оля Николова (тел.: 0884 541 466).

Ръководството на общината ще изпрати уведомителни писма до всички кметове и кметски наместници в селата. Те ще са длъжни в определен срок да посочат подходящи общински терени, в които да бъдат загробвани заболелите животни (в случай на нужда). Предложенията им ще бъдат съгласувани с Регионалната екоинспекция, Басейнова дирекция и Регионална здравна инспекция. С такива места към момента разполагат селата Врата, Избегии и Леново.

Що се отнася до Африканската чума по свинете, ангажимент на Районно управление – Асеновград е да следи транспортирането на прасета, които са без ушни марки. От комисията напомнят, че хората, отглеждащи свине, са длъжни да ги регистрират, без значение от броя им. В противен случай стопаните подлежат на санкция.

Междувременно, писмено ще бъде предупреден и ръководителят на „Пазари и тържища“ да следи за недопускането на продажба на птици на кооперативния пазар. Ще бъде извършена проверка и на т.нар. Животински пазар.

На този етап на територията на асеновградска общината не са открити заболели нито свине, нито птици. Фукционираща към момента е района е една свинеферма (в Боянци), в която се отглеждат около 90 прасета.

В заседанието са участвали зам.-кметът по екологията Тамер Бейсимов, представители на същата дирекция, на пожарната, полицията, болницата и на РЗИ в града, на Областна дирекция по безопасност на храните и други официални лица. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини