Спад в разпространението на коронавируса отчете Китай

    Китай в сряда отчете пореден спад в броя на новите случаи на вирусна инфекция и още 97 смъртни случая, като общия брой от началото на заразата надмина 1100. Страната остава до голяма степен затворена, за да се предотврати разпространението на болестта.

    Националната здравна комисия в сряда заяви, че са регистрирани 2015 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, като за втори ден броят на новите случаи намалява. Общият брой на случаите в континентален Китай е 44 653 в сряда, въпреки че много експерти казват, че голям брой други заразени са останали нерегистрирани.

    Въпреки официалния край на продължителната ваканция за лунна Нова година, Китай остава предимно затворен за бизнес, тъй като мнозина остават у дома, като около 60 милиона души са под карантина, пише The Guardian.

    Избухването на вируса се превърна в последното политическо предизвикателство за партията и нейния лидер Си Дзинпин, който въпреки натрупването на повече политическа власт от всеки китайски лидер от времето на Мао Цзедун, се бори с кризи на множество фронтове. Те включват рязко забавяне на вътрешната икономика, търговската война със САЩ и тласък на все по-агресивната външна политика на Китай.

    Спирането на работа на производствени мощности оказва голямо влияние върху втората по големина икономика в света и световните вериги за доставки, съобщава BBC.

    Някои големи производители на автомобили са изправени пред заплахата от недостиг на части. Има опасения и относно доставките на продукти на Apple.

    За много компании тези ограничения вече са премахнати, въпреки че няколко основни производители остават затворени.

    Основният доставчик на Apple - Foxconn, започна работа, но с едва 10% от работниците. Миналата седмица Foxconn настояваше за разрешение да възобнови работа и заяви, че стотици хиляди работници във фабриките им ще носят хирургически маски, за да предотвратят инфекцията и ще се подлагат на редовни проверки на температурата.

    Няколко големи автомобилни производители също удължиха спирането на своите фабрики.

    Nissan и PSA, който прави Peugeot и Citroen, заявиха, че фабриките им ще останат затворени до петък. VW, BMW, Toyota и Honda планират да рестартират китайското производство следващата седмица, но дотогава остават затворени.

    Френският производител на автомобилни части Valeo затвори трите си обекта в Ухан поне до 13 февруари.

    Тъй като много производители на автомобилни части остават затворени в Китай, вирусът вероятно ще засегне глобално автомобилната индустрия особено силно. Миналата седмица южнокорейският Hyundai стана първият голям производител на автомобили, който спря производството на места поради недостиг на части, вледствие усложненията от епидемията на коронавируса.

    Fiat Chrysler също предупреди, че може да се наложи да спре производството в Европа, тъй като не получава важни за направата на автомобилите им компоненти от Китай.

    В петък от Suzuki заявиха, че ще търсят други начини за снабдяване с части, поради опасения, че мерките срещу вируса ще се отразят на производството в Индия, което е най-големият им пазар.

    Пощенските оператори в Съединените щати, Китай, Сингапур и другаде заявиха, че спирането на полетите за забавяне на разпространението на вируса оказва голямо влияние върху глобалния поток от писма и колети.

    Пощенската служба на САЩ уведоми своите колеги по света във вторник, че „изпитва значителни затруднения“ при изпращане на писма, колети и експресна поща до Китай, включително Хонконг и Макао, тъй като авиокомпаниите са спрели полетите до тези дестинации.

    В него се казва, че USPS не може повече да приема пратки за Китай, „докато не стане наличен достатъчен транспортен капацитет“. Съюзът, в който членуват 192 държави, заяви, че отмяната на полети ще повлияе на доставката на поща "в обозримото бъдеще".

    Модните марки и производствата на конфекция, текстил и обувки са принудени да търсят другаде фабрики за своята продукция.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини