Топлинен шок: Стотици хиляди сварени миди на новозеландски плаж

Стотици хиляди миди сготвени до смърт в Нова Зеландия поради покачващите се температури в океана.

Брандън Фъргюсън публикува видео във Фейсбук от плажа Maunganui Bluff на Северния остров на Нова Зеландия, в който показва стотици хиляди мъртви миди, изхвърлени на брега.

Фъргюсън казва пред Business Insider, че попаднал на тях, докато е бил на брега с приятели и семейството миналата седмица.

"Аз съм местен в района, така че винаги съм на брега, събирам храна за семейството", каза той. "Този ден бях навън с приятели и семейството, докато те ловяха риба. Изчакахме приливът да се обърне, за да можем да съберем миди."

Но вместо това Фъргюсън намерил стотици хиляди миди, които се оказали мъртви.

"Миришеше на мъртва гниеща морска храна", каза Фъргюсън. "Някои от мидите бяха празни, някои от тях бяха мъртви ... Някои просто плаваха наоколо."

"Имаше над 500 000 миди по бреговата ивица."

Фъргюсън казва, че е бил свидетел на подобен тип събития на същия плаж в миналото, като различни видове миди са били изхвърлени мъртви по брега. 

"Това се е случвало в миналото поради по-висока температура на водата, ниски приливи и отливи през деня", каза той.

Доклад от 2019 г. от правителството на Нова Зеландия подкрепя теорията на Фъргюсън - изменението на климата затопля морето, опустошавайки местните морски растения, животни и местообитания.

Според доклада между 1981 г. и 2018 г. средните температури на повърхността на морето в четирите океански региона на Нова Зеландия,  се увеличават между 0,1 и 0,2 градуса Целзий на десетилетие.

Колкото по-топла е водата, толкова по-малко е способна да абсорбира парникови газове като въглероден диоксид, които все повече се отделят в атмосферата и оказват силно влияние върху климатичните промени. Това пояснява министърът на околната среда на Нова Зеландия Вики Робъртсън.

"Растежът на видовете в океаните е засегнат, а крайбрежните общности и местообитания са изложени на риск от наводнения и повишаване на морското равнище", казва Робъртсън.

През декември температурите на площ 386 000 квадратни мили от Тихия океан източно от Нова Зеландия бяха с около 5,5 градуса по Целзий по-топло от средното, което застрашава оцеляването на рибата и коралите в региона.

Андрю Джефс, морски учен от Университета в Окланд, казва пред New Zealand Herald, че мидите във видеото на Фъргюсън вероятно са умрели от "топлинен стрес", предизвикан от горещо време и приливи и отливи.

"Мидите умират от топлинен стрес. Представяте си да лежите на обедното слънце всеки ден в продължение на четири часа в продължение на най-добрата част от седмицата. В края на това бихте изгоряли доста", каза той пред The ​​Herald.

Джефс прогнозира, че скоро мекотелите могат да изчезнат изцяло от Нова Зеландия, тъй като температурите продължават да се повишават.

"В много други страни наблюдаваме движение към полюса в разпространението на вида, докато те се приспособяват към повишаване на температурата, свързано с изменението на климата", каза той пред The ​​Herald.

"Очаквам да видим същото в Нова Зеландия."

Фъргюсън казва, че споделя видеото си с надеждата глобалната общност да забележи ефектите от изменението на климата, случващи се непосредствено пред прага ѝ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини