Руски съд принудително хоспитализира жена, избягала от карантина за коронавирус

В Санкт Петербург 32-годишната Алла Илина, която избяга от карантина на коронавирус, беше осъдена и изпратена в болницата. Съдът е уважил административния иск на главния санитарен служител в града за принудителна хоспитализация.

С решение на съда жената ще бъде настанена в болницата поне до 19 февруари, докато не бъдат получени два отрицателни резултата от теста за коронавирусна инфекция. Решението подлежи на незабавно изпълнение от съдебните пристави.

Алла Илина се завърнала от Китай в края на януари. На 6 февруари е поставена в карантина за коронавирус в Бската болница, откъдето избягала ден по-късно, разбивайки електронната ключалка на вратата на инфекциозния изолатор. Тестовете, каза тя, не потвърдиха коронавирусната й инфекция.

Болницата внесла в съда с иск пациентът да бъде върнат за лечение.

Изслушвания по административното дело на главния санитарен лекар на Санкт Петербург срещу, което според Роспотребнадзор, опасната за обществото Алла Илина, се състояха в претъпкана стая в окръжния съд в Петроград. Обаче само миризмата и виолетовата светлина на въздушен йонизатор в ъгъла на залата, свидетелстват за заплахата. Съдия Олга Тарасова не счела за нужно заседанието да е закрито, за да се предотврато паника в обществото, както поискал Роспотребнадзор.

Защитата на Алла Илина посочва, че лекарите и Роспотребнадзор нарушават нейните конституционни права, като насилствено са я хоспитализирани за дълго време без нейното съгласие и каквото и да било обяснение. В същото време адвокатът на подсъдимата Виталий Черкасов обяви, че действията на Роспотребнадзор са лукави. Те опровергават валидността на искането му за изолиране на бегълката, тъй като в продължение на няколко дни след бягството никой не я е търсил и не се е опитвал да гарантира безопасността на нейните близки и хората около нея.

Съдията сметна за несвързани със случая въпросите към ищците защо са се явили в съда без маски и не са се погрижили за безопасността на слушателите в съда. Без конкретен отговор остана и основният въпрос - какъв период е необходим за прегледа й и защо не може да се проведе в амбулаторна база.

От Роспотребнадзор заявиха, че инкубационният период е най-малко 14 дни и според последните данни може да продължи до 24 дни, като отбелязва, че в Канада е имало случай на заболяването на 14-ия ден след като е бил в епидемичната зона. Анализите се изпращат в медицински център Vector в Новосибирск и само след двоен отрицателен отговор пациентът може да се счита за здрав.

Съдът отхвърли предложението на Алла Илина самата тя да отиде в Новосибирск, за да направи тестове на място. Тя също така поиска в краен случай да бъде оставена в друга болница.

Решението беше обявено в отсъствие на Алла Илина и нейния адвокат - забравили да ги поканят в залата. След като научи, че съдът е решил незабавно да я постави в изолатор в Боткинската инфекциозна болница най-малко до 19 февруари, Алла Илина, попитана за плановете ѝ, казвa пред BBC: "Да оцелея. Да оцелея в Боткин."

Съдебният изпълнител за първи път изпълнява такова решение: в бланката на изпълнителния лист по делото на Илина са изписани принудителното събиране на "дълг" и задължително да "съобщи банковите си сметки".

Час по-късно Алла Илина е изпратена в болницата в линейка, придружена от полицейска кола. В същото време стана известно, че Невският окръжен съд в Санкт Петербург е получил подобен иск срещу друга бегълка - Анна Рибакова.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Go
    gost
    0 0
    16:57, 17 фев 2020
    Аз си обръщам левовете в рубли, за вас не знам.
Последни новини