Китай предвижда от затвор до смъртно наказание за преднамерено разпространяване на коронавируса

Опитвайки се да спрат разпространението на епидемията от коронавируса китайските власти провеждат безпрецедентна силова операция на територията на цялата страна. В тази операция са задействани стотици хиляди военнослужещи, полицаи и доброволци. В специални карантинни лагери и на практика под домашен арест в средата на февруари се държат не по-малко от 760 милиона китайски граждани. Но тези мерки не помагат и властите заявиха, че може да се прилага разстрел за хората, които нарочно способстват за разпространението на епидемията и скриват своето здравословно състояние и местата, които са посещавали. Това вече не е конспиративна теория – The New York Times публикува официални материали за случващото се.

Пристигащата от Китай информация е противоречива. От една страна властите отчитат постепенно понижаване на броя заразени в цялата страна. Въпреки че общият брой на заболелите от новия коронавирус достигна 70 хиляди души, денонощната статистика показва, че през последните 10 дни заразата намалява, а в епицентъра на епидемията – провинция Хубей, спадът е започнал преди 3 дни. Оказа се, че на тази статистика никой не вярва – нито в Китай, нито извън пределите на страната. В събота Белият дом дори директно заяви, че не вярва на китайските числа относно коронавируса, но поради липсата на каквито и да било други данни, всички се ориентират именно по тази статистика.

От друга страна, огромен резонанс предизвика съобщението в китайския вестник Beijing Daily, който цитира Втория народен съд на Пекин, че властите възнамеряват да въведат наказателни санкции срещу всички, способстващи за увеличаване разпространението на заразата.

Съдът се произнесе, че наказателна отговорност ще носят всички, които не съобщават на властите или медицинските органи, че имат симптомите на тази болест, посещавали са Ухан през последните няколко седмици или са били близко до хора, в които по-късно е открит коронавируса. За криминално деяние ще се считат и случите, когато пациентите с диагностицирана пневмония, знаейки за това са посещавали обществени места. Тези действия ще се считат за преднамерено разпространяване на инфекцията, за което се дават от 3 до 10 години затвор.

А ако скриването на заболяването постави под заплаха обществената безопасност, доведе до „сериозни травми и смърт“ на друг човек или до „значителен ущърб да държавна и/или частна собственост“, то виновният може да бъде осъден на над 10 години затвор, на доживотен затвор или да получи смъртно наказание. Отбелязва се, че най-тежкото наказание ще се прилага в краен случай.

Интересно е, че това не е нов параграф в китайските закони, а действаща алинея 115 от Наказателния кодекс на КНР, който властите засега не използват във връзка с епидемията. Не е ясно защо се налага да се налагат толкова тежки наказания, ако заболеваемостта според официалните данни пада.

Има сериозни подозрения, че Китай продължава да манипулира числата в официалните статистики и пикът на епидемията тепърва предстои. Косвено доказателство за това е засилената до краен предел карантина в изцяло блокирания 11-милионен Ухан. Ако там епидемията е започнала да спада, едва ли биха потрябвали наложените нови забрани – в събота властите забраниха каквото и да било движение извън жилищните комплекси. Влизането става чрез специални пропуски за посещаване на държавните институции, болниците и складовете с хранителни продукти.

И още, считано от изминалия петък започна раздаването на купони за ориз и други хранителни продукти. Всички веднага обърнаха внимание, че купони има не само до края на февруари, но и за целия месец март.

Според пресмятанията на The New York Times, към днешен в Китай, в карантинни лагери, в болници и под домашен арест са изолирани не по-малко от 760 милиона души. За мащабите на задействаните сили в провеждането на тази специална операция, можем само да гадаем – известно е, че само доброволците са над 1 милион души, а има и армейски части и полицейски сили.

Всички медицински експерти са уверени, че тези засилени мерки рано или късно ще дадат резултат.

Но засега избухването на епидемията от китайския коронавирус си остава извънредна ситуация за Китай, заяви Тедрос Гебрейсус (Tedros Ghebreyesus), ръководителят на Световната здравна организация, по време на конференцията по безопасност, която се проведе тези дни в Мюнхен. Той счита, че засега не може да се предскаже в какво направление и как ще се разраства епидемията от COVID-19. Много тревожен е и фактът, че бързо започна да расте броят на заболелите от коронавируса извън Китай.

И още нещо много важно. В края на миналата седмица водещи вирусолози от два научни центъра в Германия заявиха, че китайският коронавирус COVID-19 може да живее върху повърхностите на различни предмети до 9 дни в лабораторна среда и до 5 дни в обикновена, стандартна среда. По-конкретно, тези вируси могат да оцеляват от четири до пет дни на повърхности от алуминий, дърво, пластмаса, хартия и стъкло. Ако експертите са прави, то това ще означава, че всички пратки от Китай, до които са се докоснали заболели от COVID-19, могат да съдържат активен коронавирус. А това са работници и служители на в различни заводи и фабрики, пощенски служби и т.н. Засега не е проверено дали човек е възможно да се зарази след като пипне подобна заразена повърхност, а след това докосне лицето си. Но германските специалисти препоръчват на всички да бъдат предпазливи и стриктно да спазват личната хигиена.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини