13 °C

Британски учени случайно откриха имунна клетка, която убива повечето видове рак!

„Досега никой не вярваше, че това може да е възможно“.

Статия от 21.01.2020

Новооткрита имунна клетка може да доведе до създаването на универсално лечение на рака — един вид „Свещен граал“ в лечението на този бич на съвремието, което би действало при всички видове рак за всички хора.

Нов вид имунна клетка, която убива повечето видове рак бе открита случайно от британски учени, като това откритие вероятно възвестява огромен пробив в лечението на смъртоносната болест.

Изследователи от Университета на Кардиф анализират кръв от кръвна банка в Уелс, търсейки имунни клетки, които биха могли да се борят с бактериите, когато случайно откриват изцяло нов тип Т-клетка (Т-клетките са клетките убийци на имунната система).

Забележително ново открите на Т-клетка убива няколко вида рак в лабораторията

Новооткрита имунна клетка има невиждан досега рецептор, действащ като захващаща кука, която сграбчва и убива повечето видове ракови клетки при хората, без да уврежда здравите клетки.

В лабораторни изследвания имунните клетки, екипирани с новооткрития рецептор убиват раковите клетки на следните видове рак: рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка.

Професор Андрю Сиуел, който е водещ автор на изследването и експеррт по Т-клетки от Университета на Кардиф, казва че откритието е „крайно необичайно“…

Новоотркитото универсално лечение дава преимущество на Т-клетките, вид бяла кръвна клетка, която помага на имунната система на човешкото тяло като намира в него и убива анормалните клетки. За сведение, учените наскоро започнаха да впрягат тази способност в битката с рака посредством терапия, наречена CAR-T, която включва извличането на Т-клетки от кръвта на пациент и генетично променяйки ги, така че те да търсят, намират и унищожават раковите клетки.

Макар и обещаваща, терапията CAR-T има ограничения. Тя е специфична за всеки пациент, действа само срещу малък брой видове рак и не е ефикасна срещу твърдите тумори, които се срещат при повечето видове рак.

В понеделник, 20.01.2020 г., изследователи от Университета на Кардиф публикуваха ново изследване в списанието Nature Immunology, в което те описват подробно своето откритие на Т-клетка, снабдена с нов вид Т-клетъчен рецептор (TCR), който разпознава молекула, наречена MR1.

Тази молекула се появява на повърхността на много видове ракови клетки, както и върху здрави клетки, но Т-клетките, имащи този Т-клетъчен рецептор (TCR) действат така че убиват единствено раковите клетки.

И то не само вида, свързван с един единствен вид рак, при това. Когато учените изследователи в лабораторни тестове снабдяват Т-клетките с този нов TCR, клетките убийци убиват раковите клетки при рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка — без изобщо да засягат здравите клетки.

В друг лабораторен тест, екипът модифицира Т-клетки на пациенти с меланома, за да дадат възможност за действие на новооткрития T-клетъчен рецептор и откриват, че клетките тогава са способни да се целят и да унищожават както раковите клетки на съответния пациент, така и раковите клетки на други пациенти.

Екипът трябва все още да тества модифицираните Т-клетки при истински пациенти с рак, но при изпробване върху мишки, инжектирани с човешки видове рак, клетките разпознавали молекулата MR1 и показвали „обнадеждаващи“, убиващи рака способности, според съобщение в пресата в Кардиф.

Учените от Кардиф сега планират да проведат допълнителни тестове. Ако те протекат както се надяват учените, лечението може да се окаже готово за пациенти в рамките на няколко години, казва изследователят Андрю Сиуел в комюникето.

„Целенето в ракови клетки чрез ограничени-на-MR1 Т-клетки е вълнуваща нова и все още непроучена област“, добавя той. „Тя разширява перспективата за универсално лечение на рака; един единствен вид Т-клетка, която може да е способна да унищожава много различни видове рак в населението като цяло! Досега никой не вярваше, че това е възможно“.

Източник: zdravivsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини