Британски учени случайно откриха имунна клетка, която убива повечето видове рак!

„Досега никой не вярваше, че това може да е възможно“.

Статия от 21.01.2020

Новооткрита имунна клетка може да доведе до създаването на универсално лечение на рака — един вид „Свещен граал“ в лечението на този бич на съвремието, което би действало при всички видове рак за всички хора.

Нов вид имунна клетка, която убива повечето видове рак бе открита случайно от британски учени, като това откритие вероятно възвестява огромен пробив в лечението на смъртоносната болест.

Изследователи от Университета на Кардиф анализират кръв от кръвна банка в Уелс, търсейки имунни клетки, които биха могли да се борят с бактериите, когато случайно откриват изцяло нов тип Т-клетка (Т-клетките са клетките убийци на имунната система).

Забележително ново открите на Т-клетка убива няколко вида рак в лабораторията

Новооткрита имунна клетка има невиждан досега рецептор, действащ като захващаща кука, която сграбчва и убива повечето видове ракови клетки при хората, без да уврежда здравите клетки.

В лабораторни изследвания имунните клетки, екипирани с новооткрития рецептор убиват раковите клетки на следните видове рак: рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка.

Професор Андрю Сиуел, който е водещ автор на изследването и експеррт по Т-клетки от Университета на Кардиф, казва че откритието е „крайно необичайно“…

Новоотркитото универсално лечение дава преимущество на Т-клетките, вид бяла кръвна клетка, която помага на имунната система на човешкото тяло като намира в него и убива анормалните клетки. За сведение, учените наскоро започнаха да впрягат тази способност в битката с рака посредством терапия, наречена CAR-T, която включва извличането на Т-клетки от кръвта на пациент и генетично променяйки ги, така че те да търсят, намират и унищожават раковите клетки.

Макар и обещаваща, терапията CAR-T има ограничения. Тя е специфична за всеки пациент, действа само срещу малък брой видове рак и не е ефикасна срещу твърдите тумори, които се срещат при повечето видове рак.

В понеделник, 20.01.2020 г., изследователи от Университета на Кардиф публикуваха ново изследване в списанието Nature Immunology, в което те описват подробно своето откритие на Т-клетка, снабдена с нов вид Т-клетъчен рецептор (TCR), който разпознава молекула, наречена MR1.

Тази молекула се появява на повърхността на много видове ракови клетки, както и върху здрави клетки, но Т-клетките, имащи този Т-клетъчен рецептор (TCR) действат така че убиват единствено раковите клетки.

И то не само вида, свързван с един единствен вид рак, при това. Когато учените изследователи в лабораторни тестове снабдяват Т-клетките с този нов TCR, клетките убийци убиват раковите клетки при рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка — без изобщо да засягат здравите клетки.

В друг лабораторен тест, екипът модифицира Т-клетки на пациенти с меланома, за да дадат възможност за действие на новооткрития T-клетъчен рецептор и откриват, че клетките тогава са способни да се целят и да унищожават както раковите клетки на съответния пациент, така и раковите клетки на други пациенти.

Екипът трябва все още да тества модифицираните Т-клетки при истински пациенти с рак, но при изпробване върху мишки, инжектирани с човешки видове рак, клетките разпознавали молекулата MR1 и показвали „обнадеждаващи“, убиващи рака способности, според съобщение в пресата в Кардиф.

Учените от Кардиф сега планират да проведат допълнителни тестове. Ако те протекат както се надяват учените, лечението може да се окаже готово за пациенти в рамките на няколко години, казва изследователят Андрю Сиуел в комюникето.

„Целенето в ракови клетки чрез ограничени-на-MR1 Т-клетки е вълнуваща нова и все още непроучена област“, добавя той. „Тя разширява перспективата за универсално лечение на рака; един единствен вид Т-клетка, която може да е способна да унищожава много различни видове рак в населението като цяло! Досега никой не вярваше, че това е възможно“.

Източник: zdravivsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини