13 тол камери в хасковско, димитровградчани с винетка до гробищата въпреки табелите

    На изхода на Димитровград има монтирана камера на тол системата за регистриране на автомобилите, излизащи от Димитровград в посока Хасково, за наличието на винетки. Това бе официално потвърдено от пресцентъра на Националното тол управление, в отговор на наши запитвания, след 10-дневна кореспонденция.

    В отговора си BGToll потвърждават, че за да излезе от рамките на Димитровград по пътя за Хасково, след табелата "край на Димитровград", всеки автомобил трябва да има платена винетка. Това автоматично потвърждава и нуждата от платен пътен налог, за да се стигне до (новите) градски гробища и село Добрич.

    Мястото на преброителния пункт, както и монтираните камери на тол системата, се намират на 200 метра преди разклона за село Добрич и гробищния парк, а първият знак, указващ че за пътния участък се изисква платена винетка, е на 300 метра от рамката с камери, и се намира след разклона за селото.

    Ако хората се водят по указателните табели за задължителна платена винетка, то платеният участък започва след разклона за с. Добрич, а до самото село няма допълнителна табела за нужда от платен пътен налог. Тоест, ако следваме указанията на пътните знаци, за този участък не е нужно да сме платили налог на държавата под формата на винетка. В същото време, позицията на Тол управлението, изразена в отговора си до нашата редакция е, че след преминаването на знак Д12 за край на населеното място (Димитровград), по първокласният път I-5 за Хасково е необходима винетка и камерата, намираща се на 300 мерта преди указателната табела за нуждата от платен налог на държавата, следи за наличието на такава и нарушителите ще бъдат санкционирани. Което, според писмото-отговор от БГтол означава, че НЕ мястото на знака за нуждата от платен пътен налог, а знакът за край на населеното място и мястото на камерата, определят кога сме нарушители относно платената винетка.

    Гробищата се намират извън урбанизираната територия на Димитровград и казусът за това как димитровградчани  могат да стигат до гробищния парк без винетка е много трудно разрешим, ако се след буквата на закона. Преди пускането в действие на тол камерите на 17 февруари т.г., пътните табели разрешаваха маршрута без платена винетка. Единственият маршрут, водещ до гробищния парк, който е по-малко от 1,5 км., минава през два републикански пътя и едва ли ще се намери начин, по който Община Димитровград да се сдобие с част от двата пътя, за да може да бъде прамахнат винетния налог до гробищния парк на града.

    Кметът на общината Иво Димов заяви, че в управителния съвет на националното сдружение на общините (НСОРБ), където той вчера бе избран за зам.-председател за мандат 2019-2023г, са коментирали да се насрочи среща с МРРБ и АПИ, на която да бъдат обсъдени различните казуси в различните Общини.

    За димитровградския казус трябва да се прецени какви са възможностите и дали само този километър до гробищата може да се прехвърли за поддръжка към Общината и тя да отделя 5 или 8 хиляди лева за него, каза още Димов. Ако има такава възможност да се отдели само част от този път и Общината да отделя пари за неговото стопанисване, ще трябва да се премести и рамката с камери след разклона за село Добрич (където в момента е и табелата за винетка) и евентуално да се сложи нова, след гробищния парк.

    Ето и част от отговора на BGtoll на нашето запитване, относно наличието на тол камера на изхода на Димитровград:

    За ползване на републиканската пътна мрежа, какъвто е първокласният път I-5, след знак Д12 – край на населено място, е необходима винетка. На стационарната контролна рамка, разположена на изхода на Димитровград в посока Хасково, са монтирани камери на тол системата.

    В същото време от тол управлението ни информират, че на територията на област Хасково са разположени 13 стационарни контролни рамки, от които три са в населени места. Информацията от тези, които са в населените места, не се използва за контрол и правоприлагане. Тя служи за събиране на данни за допълнителните функции на тол системата, свързани с борбата със сивата икономика и подобряване на безопасността на движението.

    В обобщение, докато евентуално се разреши казусът, димитровградчани ще трябва да плащат винетки, за да  стигнат до гробищния парк на града, за да почетат своите близки или при траурни шествия.

    В същото време превозвачите твърдят, че Тол системата е частен монопол с държавни протекции и искат да се премахне посредникът между държавата и бранша, информира mediapool.

    Българският тол модел е конструиран така, че да има посредник между държавата и превозвачите, заявяват от превозваческия бранш. Частният посредник прибира 7% от приходите от събраните тол и винетни такси. За 2019 г. това са над 27 млн. лв., тъй като по данни на АПИ приходите от е-винетки са над 392 млн. лв.

    АПИ официално е разрешила да работят само два национални доставчика на услугата. Още преди да публикува общите условия, АПИ пусна на пазара ИТС - в края на 2018 г. Те представиха бордовото си устройство още през май 2019 г. то е на австрийската компания "Капш", която изгради тол системата за над 200 млн. лв.

    ИТС предлага бордовите устройства срещу наем от 15.90 лв. без ДДС месечно при 3-годишен срок на договора и големи неустойки за превозвачите при развалянето му.

    Освен ИТС, през 2019 г. АПИ регистрира още три национални доставчика на услуга, но реално до пазара беше допусната само "Конкорд Трафик Солюшънс", която продава е-винетки. На сайта ѝ няма информация да предлага тол. Превозвачи казаха, че от вчера получават писма от компанията, като офертата им е сходна с тази на ИТС, но цената на бордовото устройство е 14.98 лв. без ДДС на месец.

    Двете фирми не продават устройствата и не ги предоставят срещу депозит. Превозвачите искат за бордовите устройства да не се плаща и да се взимат срещу депозит. Смятат, че фирмите получават достатъчно от 7%, които взимат от пътните приходи.

    Олег Асенов призна, че държавата така е конструирала бизнес-модела, че данните за изминатите километри от камионите и автобусите трябва да минават без посредник. Така че всичко е законно.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ми
      митко
      8 -3
      17:58, 27 фев 2020
      всеки починал да бъде погребван пред домътси където живее
    • 2
      Дг
      Дгд
      10 -2
      18:09, 27 фев 2020
      Да направят един нов директен път през гората. Тъкмо ще изкарат и някой лев покрай това!
    • 3
      Й
      й
      8 0
      19:23, 27 фев 2020
      През гората,не може,дърводобива,така е оградил всичко,че пиле не мое да прехвръкне.Сигурно го водят частен имот.
      • Дг
        Дгд
        4 -1
        10:44, 28 фев 2020
        Дърводобив? А околната среда? Преди съм виждал сърнички там.
    • 4
      Ме
      Метъл
      4 -1
      18:48, 28 фев 2020
      Чупете камерата!
    • 5
      Ив
      Иво Стефанов
      8 0
      20:35, 28 фев 2020
      Значи ако отида да си заредя колата от едната от двете бензиностанции, по правилник трябва да обърна на разклона, а колата я използвам само в града(това теоретично нали) значи ще получа глоба. Пицарията разнася пици само в града, значи няма нужда от винетка, обаче ако зареди на газпром или зара ще бъде глобен собственика, който е отишъл да обърне на разклона, защото нали няма право да се връща в еднопосочното.....
      • Др
        Другаря
        3 0
        13:39, 1 мар 2020
        Много точно си разбрал! Нез винетка нямаш право да минаваш покрай камерте и точка ;)

    Още новини

    Последни новини