Извънредни мерки у нас заради коронавируса. Патрули пред болниците

Изображение 1 от 4

    От днес се въвеждат у нас извънредни мерки заради доказаните вече случаи на коронавирус. Забраняват се всички спортни и културни събития, реши на извънредното си заседание Правителството.

    3 хил. теста за изследване на коронавирус има осигурени, има и още платени.Това заяви министър-председателт Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Правителството и Националния щаб по коронавирус.

    Той посочи, че вероятно единият от нулевите пациенти у нас с короонавирус е дошъл от Гърция. „Има у нас и много италиански фабрики., допълни премиерът, като коментира: ”Високотехнологичните държави страдат най-много от заразата”.

     50 хил. защитни маски са договорени за внос  от Турция, съобщи още премиерът.

    В Италия и Гърция вече има затвор, като мярка за човек в карантира, ако тръгне да разпространява вируса, посочи Борисов. „Ако хората не разберат, че личната самодисциплина е най-важна... трябва да си помогнем сами”, каза още Борисов пред министрите. И призова да се обяснява на хората спокойно ситуацията, да не се създава паника.

    Той посочи, че магазините имат достатъчно запаси-за по 30 дни напред. „Няма смисъл от запаси -храни и вода има достатъчно. Не трябва да се създава паника”, каза още премиерът.

    Той разпореди от днес пред болниците да има по един полицейски патрул. И предупреди, че полицаите трябва да внасят ред и спокойствие и там, където се установи болестта, да насочват хората, близките на пациентите, не да ги плашат и рестриктират.

    Борисов обяви, че днес  има среща и с компании, които произвеждат медицински пособия в България.

    „От антибактериален плат ще се правят маските, имаме производители. Около 3 милиона маски можем да произведем в рамките на месец, а също и достатъчно защитни облекла.

    250 хил. метра плащ ще бъде осигурен на фирмите, за да си предпазим, като първа цел:доктори, сестри, санитари и социалните”

     „Призовавам да покажем, че сме дисциплинирана нация, нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем този бич”, призова министър-председателят всички в България.

    „Индустрията да работи на макс!”, разпореди той и нареди  на министрите си да са 24 часа на разположение. "Ако трябва ще се преобличате в МС. Няма да си ходите!"

    На здравния министър Кирил Ананиев нареди незабавно да замине за Плевен и Габрово и лично да провери наличността на маските и облеклата в болниците там. Там да се осигурят и допълнително лекари инфекцонисти, ако е нужно.

    Брисов нареди и Гранична полиция и колите на МВР със специален режим да съдействат за пренос на проби и доставка на маски и облекла за защита. „Не искам да чуя: Свършиха и нямаме!”

    Издирени са контактните лица по първа линия с болните от коронавирус от Плвен и Габрово, ще бъдат установени тези и от втора линия и също ще бъдат тестувани, посочи и шефът на Националния щаб за реакция при КОВИД-19 ген. Мутафчийски, който  предложи и допълнителни мерки на извънредното аседание на МС.

    Решено беше със заповед на министъра на здравеопазването отделенията, където са разкрити пациентите с коронавирус, да бъдат под карантиира, да се приемат само спешните случаи. Останалите пациенти да не се допускат към болницата.

    Със заповед на директорите на болниците ще се предадат последните ъбдейти от китайска страна за диагностицирането и лечението на коронавирус.

    МЗ да обезпечи с всички необходими маски и защитни облекла и където няма -да преоборудва с нови легла и каквото е необходимо, разпореди министър-председателят.

    Министърът на финаннсите Караниколов предложи МС да ограничи времено износът на медицинските консумативи-маски и защитни облекла, както е направено в други от засегнатите държави. Така износът от България от днес е забранен.

    МВР и ДАНС да използват своите сили при спекула и възникване на спекула, разпореди министър-председателят.

    За засегнатите региони от коронавирус – Габрово и Плевен ще има разширени мерки. Разпорежда се дистанционно обучение не само на учениците, но и на студентите от ВУЗ там.

    Министърът на културата Боил Банов поиска отмяна в цялата страна на  всички мероприятия на закрито – кина, театри и всичкии културни прояви. Ще има забрана за това, разпореди Брисов. Спират се и спортните състезания, мачовете от футболната лига ще се играят без публика.

    Отменят се всички зелени училища и екскурзии. Отменят се и посещенията на туристически обекти в Габрово и Плевен.

    Социалният министър Деница Сачева докладва, че до момента има в страната 254 болнични листове за хора в карантина.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ам
      АмериканскиХойКосмат
      15 -4
      12:31, 8 мар 2020
      Не затварят Моловете, Игралните Зали, Дискотеките , щото братята на Банкянския Рапон ще почнат да губят Пари :))
    • 2
      Ху
      Хулиган
      15 -4
      13:29, 8 мар 2020
      ГЕРБ вируса е по-опасен от корона! Дезинфекцирайте!
    Последни новини