Зaбaвянeтo в тpeтaтa нaй-гoлямa иĸoнoмиĸa ce oĸaзa пo-гoлямo oт oчaĸвaнoтo

Икономиката на Япония се сви с 7,1 процента на годишна база през последните три месеца на 2019 г. - повече, отколкото гласеше експресната оценка. Данните повишават опасенията, че третата най-голяма икономика в света се запътва към рецесия, пише AP.

Свиването е първото за Япония от повече от година насам и след увеличението на данък продажби през октомври, което удари тежко продажбите на дребно. Миналият месец Токио изчисли, че икономиката се е свила с 6,3 процента, но данните бяха ревизирани.

Свиването не отразява резкия спад в туризма и други бизнеси, свързани с епидемията от коронавирус. Повечето икономисти прогнозират още едно свиване през настоящото тримесечие - и дори за цялата година.

Изследването Economy Watches, публикувано от кабинета в понеделник, сочи рязък спад във всички бизнес активности до нива, невиждани от девет години насам по времето на аварията във Фукушима.

Предварителни данни сочат още, че вносът е спаднал с близо 17 процента през първите 20 дни на февруари спрямо година по-рано.

Икономистът Харуми Тагучи от IHS Markit прогнозира, че икономиката може да се свие с общо 0,3 процента през 2020 г. и да се завърне към растеж от 0,9 процента през 2021 г.

Потребителите са увеличили разходите за някои продукти, включително тоалетна хартия, маски и други заради епидемията. Но по-високите разходи не могат да компенсират липсата на туристи.

На тримесечна база икономиката се свива с 1,8% през последното тримесечие на 2019 г. спрямо предходното тримесечие.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини