"Оставам вкъщи". Италия блокирана до 3 април с нови мерки срещу коронавируса

Италианският премиер Джузепе Конте обяви разширяването на карантинните мерки във връзка с коронавируса на цялата страна, което предполага ограничаване на движението на гражданите.

Според последните данни, общият брой на заразените в Италия надхвърли 9 хиляди души. Над 700 души са излекувани, броят на смъртните случаи достига 463.

"Като имаме предвид най-новите данни, нарастването на броя на инфекциите и смъртните случаи, решихме да разширим мерките, засягащи Ломбардия и някои други зони в цялата страна", заяви Конте на пресконференция, излъчена във Facebook.

Той поясни, че придвижването е възможно само ако има основателни причини, сред които е необходимостта от работа или семейни причини, както и поради здравословни причини. Новите правила влизат в сила на 10 март.

Освен това Конте обяви затварянето на всички образователни институции в страната до 3 април.

"Предприемаме мерки, които мога да опиша като "Оставам вкъщи". Последните данни за броя на инфекциите и смъртните случаи, както и хората в интензивните отделения показват, че е време да променим навиците си. Всеки трябва да се откаже от нещо в името на Италия “, каза премиерът. Конте каза, че пътуванията на италианците в чужбина не са ограничени, но "ще продължи контролът над тези, които влизат в Италия".

Ограниченията досега няма да засегнат обществения транспорт, "за да могат хората да продължат да стигат до работното си място".

По-рано беше обявено затварянето на всички развлекателни локации, спортни клубове, салони за красота, както и ски курорти. В цяла Италия са затворени културните институции.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини