Дания е втората европейска държава под пълна карантина

Дания стана втората държава в Европа, след Италия, която обяви пълна карантина с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

Междувременно Унгария и Словакия обявиха извънредно положение заради заразата.

В Гърция пък беше регистриран първи смъртен случай от коронавирус.

Дания е под карантина

Дания затваря всички детски градини, училища и университети за срок от две седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции.

На пресконференция в сряда вечерта премиерът Мете Фредериксен обяви, че всички служители в държавния сектор, които нямат значителни функции, ще бъдат изпратени вкъщи в платен отпуск, а тези в частния ще бъдат призовани да работят от домовете си.

Всички събития на закрито, на които се събират над 100 души, са забранени.

В Дания все още няма смъртен случай, но броят на заразените с Covid-19 непрекъснато се увеличава.

"Ще има големи последствия от наложените мерки, но алтернативата е далеч по-лоша. При нормални обстоятелства, правителството никога нямаше да представи такива рестриктивни мерки, които да засягат датчаните, но ние сме в извънредна ситуация", заяви Мете Фредериксен.

Решението за карантина в цялата страна е взето, след като здравните власти регистрираха нови 442 случая на коронавирус. Така общият брой на заразените в Дания нарастна на 1303 души.

Първи смъртен случай в Гърция

Гърция съобщи за първия си смъртен случай от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Починалият е 66-годишен мъж, който е бил на религиозно поклонение в Израел и Египет в края на февруари.

В Гърция има потвърдени 99 случая на заразяване с коронавируса.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че отменя предвиденото си за днес посещение в Гърция, за да се съсредоточи върху координирането на мерките за борба с епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес. Решението е съгласувано с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Фон дер Лайен щеше да обсъди в Атина с гръцкия премиер положението с мигрантите и бежанците на границата с Турция и да посети бежански център.

Италия затваря всички търговски обекти

В сряда вечерта Италия, която е втората най-засегната от новия коронавирус страна в света след Китай, обяви затварянето на всичките си търговски обекти без магазините за хранителни стоки и аптеките. Страната е под пълна карантина на цялата територия от вторник.

Италианският премиер Джузепе Конте, че всички търговски обекти в Италия ще бъдат затворени поне до 25 март, с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките, в опит да се овладее разпространението на новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В телевизионно обръщение Конте каза, че фирмите трябва да затворят всички отдели, които не са решаващо важни за производството им.

Затварят се всички магазини, козметични салони, барове и ресторанти. Фирмените столови може да останат отворени, стига да гарантират, че посетителите им могат да стоят на разстояние от най-малко един метър един от друг. Доставките по домовете остават разрешени.

Общественият транспорт ще продължи да работи, както и банките и застрахователните дружества. Индустриите и заводите могат да продължат работа при спазване на необходимите предохранителни мерки за избягване на заразяване.

"Ще можем да видим резултатите от това голямо усилие след две седмици", каза Конте.

Цяла Италия е под карантина до 3 април с ограничения над свободата на движение и масови събирания за 60-те милиона жители на страната. Супермаркетите ще бъдат редовно зареждани, каза Конте и призова италианците да не се струпват в тях за масово презапасяване.

Италия е втората най-засегната страна от новия коронавирус след Китай с 12 862 заразени и 827 починали по данни от сряда вечерта, отбелязва Франс прес.

В Китай заразените са 80 793, а оздравелите 62 700

Континентален Китай потвърди 15 нови случая на заразяване с новия коронавирус през последното денонощие, спрямо 24 заразени ден по-рано, предадоха Ройтерс и ТАСС.

С това общият брой на заразените в Китай става 80 793 души.

За последните 24 часа от коронавируса в Китай са починали 11 души, с което общият брой на жертвите става 3169 души.

От новите 11 починали десет са от провинция Хубей, в това число седем в епицентъра на епидемията - столицата Ухан.

За последните 24 часа от коронавируса в Китай са оздравели още 1318 души, или общо около 62 700 души.

Смъртността на коронавируса в Китай по актуализирани данни е 3.92 процента, а степента на оздравяване е нараснала през последното денонощие от 76.1 на 77.7 процента.

Извънредно положение в Унгария

Кабинетът на Виктор Орбан обяви извънредно положение в Унгария с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

В страната има регистрирани 13 случая, а по-рано властите забраниха и влизането в Унгария на граждани от Италия, Южна Корея, Иран и Китай, съобщи Ройтерс.

Ръководителят на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заяви, че правителството е взело решение за извънредно положение по предложение на вътрешния министър и оперативния борд за борба със заразата.

Всеки, който разпространява слухове или нарушава карантината, ще бъде преследван от закона. Всички наредби, свързани с карантините, които ще изтекат в близките дни, ще останат активни по време на извънредното положение, заяви Гергели Гуляш.

Освен това Унгария ще преустанови спазването на Шенгенските споразумения и ще въведе гранични проверки по границите си със Словения и Австрия. Всички влакове, автобуси и полети от тези страни ще бъдат спрени, считано от 11 март.

Правителството забрани и всички събития на закрито, на които присъстват повече от сто души, както и тези на открито, на които се очаква да присъстват повече от 500 човека. Освен това се очаква от 12 март да бъдат затворени и университетите.

Засега, каза Гуляш, училищата ще останат отворени, но това може да се промени в близкото бъдеще. Той допълни, че доколкото е известно, вируса не засяга сериозно здравето на децата, а затварянето на училищата може да предизвика проблеми с образованието им и да стане причина за повтарянето на цяла година.

Словакия също обяви извънредно положение

Словакия последва примера на Унгария и също обяви извънредно положение на територията на цялата страна, заради коронавируса. То влиза в сила в 7 часа българско време на 12 март, заяви премиерът Петер Пелегрини, предадоха агенциите.

"Целта на обявяването на извънредно положение е да се създадат условия за предприемане на необходимите мерки за ограничаване и намаляване на последствията от разпространението на коронавируса за заплаха за общественото здраве в републиката", се казва в решението на правителството, което премиерът обяви пред журналисти.

Документът също така се позовава на мерките, които отделните държавни органи и ведомства трябва да предприемат за разрешаване на кризата в страната.

До 11 март в Словакия са регистрирани 10 случая на заболяване с COVID-19.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини