Тревога в Малайзия заради спорадичен случай на Covid-19, но го проследиха до джамия

Първият спорадичен случай на Ковид-19 в Малайзия бе установен вчера и това предизвика тревога в здравните власти там, тъй като появата на спорадичен случай е показател, че болестта се е разпространила в общността.

Днес обаче междуведомствената комисия официално съобщи, че случаят е проследен до религиозното събитие в Шри Петалинг, т.е. не е спорадичен и заразата не е излезла от контрол.

Генералният директор на здравеопазването д-р Нуор Хишам Абдула каза, че случаят сега е проследен до източник и вече не може да се разглежда като спорадичен случай.

"Спорадичните случаи са положителни случаи на Covid-19, които нямат връзка с нито един клъстер или източник. Такъв случай беше открит чрез тежкия ни скрининг за остра респираторна инфекция. Тестът на пациент е положителен за Covid-19. Въпреки това, след разследване, беше установено, че пациентът е присъствал на религиозното събитие в джамията Шри Петалинг. Следователно, това не е спорадичен случай", заяви д-р Нуор Хишам Абдула по време на пресконференция след срещата на междуведомствената комисия за Covid-19 тук в четвъртък (12 март).

Министърът на здравеопазването на Малайзия призова всички, които са присъствали на събирането в джамията в Шри Петалинг, Куала Лумпур, да се явят за проверка. Днес той официално оповести, че мъж от Бруней, заразен с Covid-19, е участвал в събитието, проведено от 27 февруари до 1 март.

В сряда (11 март) здравното министерство заяви, че случаят е открит след тестване на общо 600 проби, 138 за тежък остър респираторен синдром (SARI) и 462 за грипоподобно заболяване (ILI).

Министерството е извършило наблюдение на Covid-19 за откриване на спорадични и местни случаи в Малайзия чрез пациенти с ILI и SARI без история на пътуване до засегнатите страни или контакти с потвърдени случаи на Covid-19.

Министърът на здравеопазването на Малайзия заяви, че от 6 март болницата Sungai Buloh е определена за лечение на пациенти с Covid-19. Тя разполага с достатъчно легла, отделения, медицински и охранителен персонал, за да се справим със 772 пациенти по всяко време", каза той по време на пресконференция, след като посети болницата в четвъртък (12 март).

Малайзия има 57 болници, които могат да провеждат скрининг на Covid-19 в цялата страна и 12 болници, които могат да лекуват потвърдени случаи.

В страната има 149 потвърдени случая на коронавирус и се подготвя за още, след като СЗО обяви Covid-19 за пандемия. 

Днес Малайзия добави Дания в списъка на забранените за пътуване, в сила от 14 март. Преди това Малайзия наложи забрани за пътуване на хора, идващи от засегнатите райони в Китай, Корея, Япония, Иран и Италия. Те не могат да влизат в страната, нито да преминават транзитно.

Католическата църква на Малайзия прекрати службите в полуостров Малайзия за две седмици като предпазна мярка за ограничаване на разпространението на Covid-19

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини