Най-лошият ден за борсите от 30 години

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха сесията на червена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и Федералният резерв не успяха да потушат опасенията относно евентуалното икономическо забавяне, произтичащо от коронавируса. Притесненията на инвеститорите доведоха до най-големия еднодневен спад на индекса Dow от 1987 г., информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 2352,60 пункта, или с 9,99%, до ниво от 21 200,62 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчете понижение от 260,74 пункта, или 9,51 %, до ниво от 2480,64 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 9,43%, или 750,25 пункта, до ниво от 7201,80 пункта.

"Коронавирусът е страшен и хората не знаят какво да очакват", казва Кати Ентвистъл от UBS. „Сякаш идва цунами. Знаем, че ще има удар всеки ден и никой не знае какъв ще бъде резултатът", добави тя.

 

Основните средни стойности на индексите получиха кратка почивка, след като Фед обяви, че ще увеличи операциите си за овърнайт финансиране с до над 500 млрд. долара в четвъртък. Фед също разшири обхвата на видовете ценни книжа, които ще закупува.

Това е третата намеса на репо пазара през последните четири търговски дни. "По принцип това е количествено облекчаване", коментира стратегът на Citigroup Ебрахим Рахбари. На репо пазара банките и другите участници на пазара продават държавни облигации за една нощ и ги изкупуват обратно на следващия ден. По този начин те получават краткосрочни заеми, лихвите по които се изплащат чрез съответно по-висока цена за обратно изкупуване.

Първоначално пазарите на акции свиха наполовина загубите си, но подкрепата изчезна, тъй като инвеститорите очакваха по-агресивни мерки в подкрепа на икономиката на фона на вируса.

„Тези промени се правят, за да се справим с изключително необичайните сривове на пазарите на ценни книжа, свързани с епидемията от коронавирус“, заявиха от клона на Фед в Ню Йорк.

Разпродажбата в четвъртък стана толкова голяма, че търговията бе спряна скоро след отварянето за 15 минути.

„Ще преминем в глобална рецесия“, каза Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz. „След това, което се случва през последните няколко дни, ще станем свидетели на внезапни икономически спирания“, каза той и добави: „Проблемът с икономическите внезапни спирания е, че не е лесно да се рестартира икономика“.

В обръщение към обществеността Тръмп обяви, че пътуването от Европа ще бъде спряно за 30 дни, като част от отговора на правителството на епидемията от коронавирус. Тръмп каза още, че администрацията ще предостави финансово облекчение на служители, които са болни, грижат се за други такива или са поставени под карантина.

Тези стъпки обаче не бяха достатъчно конкретни за инвеститорите, които търсеха по-стабилен фискален отговор за ограничаване на потенциално по-бавния икономически растеж, произтичащ от коронавируса.

„В извънредното си обращение от Овалния кабинет президентът Тръмп не предложи очакваните нови идеи за стимулиране и само обяви неясна данъчна ваканция“, каза Ерни Тедески, икономист от Evercore ISI. „Това ефективно поставя въпроса пред Конгреса, който все още планира да излезе е почивка през следващата седмица“, добави той.

Акциите на Royal Caribbean поевтиняха с 27,5%. Книжата на  Carnival и Norwegian Cruise Line се търгуваха по-ниско съответно с 18,5% и 25,5%. Акциите на авиокомпаниите United, Delta и American поевтиняха с повече от 9%.

Индексът на волатилността на Cboe (VIX), считан за най-добрия показател за песимизма на Wall Street, се повиши до над 68 пункта, достигайки най-високото си ниво от 2008 г. насам.

„Невъзможно е да бъдат предвидени движенията на пазарите“, заяви Дейвид Лаферти, главен пазарен стратег в Natixis Investment Manager. „Те просто се променят в зависимост от моментното настроение. Сега пазарите не се крепят на ясни основи", добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчете ръст съответно до 0,858% и 1,478%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,02 пункта.

Еврото се разменяше със спад от 0,45% на ниво от 1,122 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 8,77% (3,05 долара) до 32,74 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчетоха понижение с 2,05 долара до ниво от 30,93 долара за барел.

Цената на златото отбеляза спад от 4,51% до ниво от 1568,70 долара за тройунция.

Източник: investor

Коментари в сайта

Последни новини