Гешев настоява за радикални мерки срещу коронавируса

Главният прокурор на Република България Иван Гешев настоя за предприемането на незабавни и радикални законодателни мерки за ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Иван Гешев участва в заседанието на Комисията по правни въпроси на Народното събрание, на което се обсъди приемането на Закон за мерките за извънредно положение. По думите му законопроектът към днешна дата вече не е актуален, а „утре вече ще е безсмислен“.

„Времето ни изтича като пясъчен часовник“, предупреди главният прокурор и заяви, че за съжаление ситуацията у нас се развива по негативен начин като в редица европейски страни, въпреки че България е била една от първите в Европа, въвели извънредно положение. Главният прокурор изтъкна, че са необходими твърди, адекватни и навременни мерки, много по-радикални, за справяне със ситуацията, защото „това е единственият начин за оцеляване на нашите дядовци, майки и бащи“.

„Икономиката се възстановява, държавата се възстановява, но човешките животи – не“, аргументира се главният прокурор. Той предложи да се спрат пътуванията в чужбина, да се ограничи междуградският транспорт и пътуванията на големи групи хора. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че приемането на тези мерки е от компетенциите на законодателната и изпълнителната власт.

Във връзка с усложнената ситуация в гр. Банско, главният прокурор препоръча да се обмисли поставянето на населеното място под карантина.

Иван Гешев посочи още, че вече има образуваните досъдебни производства от последните дни по текстове от НК, касаещи разпространението на фалшиви новини и нарушаването на задължителната карантина. „Фалшивите новини атакуват основни структури в държавата и могат да предизвикат срив на цели отрасли", посочи Иван Гешев.

Прокуратурата работи в режим, така че да е осигурена нормалното й функциониране при всякакъв развой на ситуацията, изтъкна главният прокурор.

„Начинът да оцелеем в тази ситуация е да действаме като общество, а не като изплашени индивиди. Времето за говорене свършва, изоставаме в действията си“, предупреди главният прокурор.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ши
    *********
    2 -3
    18:49, 17 мар 2020
    Палячо.
  • 2
    Аа
    Аа
    2 -2
    19:56, 17 мар 2020
    Не му е работа да говори какви мерки да се взимат! Има си щаб, там трябва да решават. Всеки трябва да си знае задълженията в крайна сметка.
    • Ро
      Росица
      6 0
      21:08, 17 мар 2020
      Вече не се издържа. В момента Борисов напоително обяснява колко велики неща са направени в нашата икономика,в борбата и бля бля. А няма ръкавици за медиците ,които вземат кръвните проби . Няма маски но отказва да вземе от ес за да ги прави някой приближен както всичко до сега€ и главната им цел са парите от ес€
  • 3
    Въ
    Възмездие
    5 0
    22:08, 17 мар 2020
    Използвайки ситуацията , гледат как да скрият кражбите за милиарди , милиарди , милиарди , милиарди, и говорят за военно положение.
    Що за времена , що за хора са тези , който ни управляват.
    Ще пукнете и вие бе, само , че тези след вас,вашите близките , ще ви изкупуват греховете, а ВИЕ ЩЕ ГНИЕТЕ В АДА !
    АМИН !
  • 4
    12
    123
    4 0
    01:21, 18 мар 2020
    Не само Банско, цялата държава трябва да поставят под карантина. Няма време за губене, ..после е късно!
Последни новини