Борисов: Във война сме с невидим противник, вече сме на дефицит от 3.5 милиарда

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев в президентството.

Той разкри и притеснителни данни за приходите в държавната хазна. Според премиера заради коронавируса страната ни от излишък вече е на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва.

Всеки месец милиарди левове отиват за пенсионната система, подчерта Борисов.

Той посочи, че завръщащите се българи от различни дестинации трябва да бъдат прегледани, информирани и да няма роднински събирания. Според премиера било много трудно да се приберат туристи в момента, които са отишли някъде в разгара на кризата.

"Повече тези експерименти няма да ги допуснем. Има и заповед - на работа, до аптеката, до банката, това е движението, до хранителния магазин и вкъщи. Това е единственото лечение досега доказано", каза премиерът.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките в европейски и световен мащаб.

За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, посочи той и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

"Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите", каза премиерът.

Според него е твърде рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или че поне я възпираме.

Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, каза Борисов в отговор на въпрос на президента Румен Радев. По думите на ген. Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че те не са достатъчно надеждни.

Шефът на щаба каза още, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили готовност да се включат в борбата срещу инфекцията.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    .i
    .I.
    3 -1
    17:19, 18 мар 2020
    Откачено добиче.
  • 2
    Ne
    nelicha - нелича
    5 0
    21:15, 18 мар 2020
    Пир по време на чума . Разпределението на компенсациите от кризата . Ще облагодетелствува , някои близки до власта . Дано да се намерят разследващи журналисти и прокурори да докажат това . А дано ама надали .
  • 3
    Фи
    Финансист
    5 -1
    21:46, 18 мар 2020
    Дефицитът в държавната хазна заради коронавируса е 3.5 милиарда , къде отидоха тези пари в рамките на едва един месец откакто е регистриран в страната.
    И другото по важно, кой ще каже, колко милиарда е дефицитът благодарение на КТБ и кражбите.
    Поне по десет най малко!
    • 3 0
      03:14, 19 мар 2020
      Затова си назначиха собствен главен прокурор, който да ги закриля от преследване и да им осигури комфорт да продължат да крадат.
Последни новини