Президентът Радев на извънредна среща с МС заради коронавируса

Изображение 1 от 2

    Президентът Румен Радев инициира извънредна среща с правителството и Националния кризисен щаб заради ситуацията с коронавируса у нас.

    „В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавирус. Определено има ефект от усилията на правителството засега” посочи Румен Радев. Но като проблем той постави информцията, която има, че на много места няма осигурени лични предпазни маски за лекарите, дори и в болниците в София. Личните лекари поставят въпроса и за бързите тестове, посочи президентът. Той поиска организация така, че всеки гражданин да може да отиде в аптеката и да си купи нещата от първа необходимост –предпазни средства и на нормални цени. Поиска конкретни отговори от министрите, които да бъдат подадени към хората. Президентът посочи, че той самият е също в диалог с други държавни глави за помощ към страната ни.

    „Яснота: инструкции и алгоритми за работа”, поиска още президентът.

    Важна е  и информационната кампания, за да се избегне паниката, призова още държавният глава в изложението си.

    Румен Радев поиска от всички отговорни институции в ситуацията да не се насажда повече страх и паника. „Нека всяка институция да бъде дисциплинирана, да действа в рамките на правомощията си, не да се надскача закона. Институциите трябва да дават пример.”

    „Видно е, че в страната се вихри спекула с най- необходимото.”, констатира президентът. Той призова гражданите да продължат да подават сигнали, ако засекат спекулация.

    „Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви: Не го правете! Грозно е!”, призова отново Румен Радев.

    Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че се обмислят варианти за строга домашна карантина. „Това означава три пъти повече хора и техника от социалния патронаж, които да разнасят храна и лекарства на възрастните хора”, обобщи той.

    Като нова икономическа мярка към сега съществуващите, която ще бъде предложена, е  компаниите със затруднения да има достъп до кредитен ресурс, докладва още той пред президента.

    Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че е създадена необходимата организация между институциите, които участват в процеса на защита на здравето на хората в тази ситуация.

    Той припомни, че тази нощ влезе забрана за влизането на лица у нас от 17 държави, които са рискови за разпространението на Ковид -19, сред които Италия и Испания.

    За предпазните средства и апаратурата, която е необходима за медиците, Ананиев посочи, че се попълват потребностите от тези предпазни средства по различни пътища-чрез държавния резерв, чрез помощта, договорена от Турция, ползват се и средствата от Оперативните програми на ЕС, от държавния бюджет.

    МС прие решение днес, с което предлага на НС да ратифицира споразумението за общоевропейски поръчки, което също ще даде възможност да попълним липсите от нужните средства, посочи здравният министър.

    В отговор президентът Радев каза: Надявам се скоро медиите да спрат да показват лекари без предпазни средства, защото един от най-големите проблеми в Китай е бил точно този-липсата им.

    Ананиев увери, че до две седмици липсите ще бъдат попълнени. Той посочи, че вече 18 000 лв. са събрани за апаратура и предпазни средства в дарителската сметка на МЗ, информира още Кирил Ананиев.

    Очаква се втори транш помощ от предпазни маски и облекла днес от Турция-85 хил.облекла и 15 хил. високозащитни маски, освен това ще има помощ до 2-3 дни от предпазни средства и от Виетнам, конкретизира ген. Николов, който ръководи Координационното звено  към Националния кризисен щаб.

    В момента се инсталират термокамери на всички сухопътни граници, на Калотина вече са монтирани, посочи на срещата с президента вътрешният министър Младен Маринов. Той обясни, че ще се поиска отпадането на ограниченията за извънреден труд на полицаите, за да могат те да действат във всяка ситуация. Това ще се заплаща допълнително.

    Засилват се опитите за контрабанда на лични предпазни средства. До момента има опити за контрабандата на около  200 хил. маски, които са предотвратени на границите ни, допълни той.

    Освободен е част от военновремения резерв за обезпечаване на служителите на полицията на първа линия. Над 47 хил. маски вече са раздадени в МВР, дори и на администрацията, допълни министърът на вътрешните работи. 

    Българите се дисциплинирант, посочи примерът Бойко Борисов. 

    Кризите ще се превърнат в едно нормално състояние в обществото ни, каза на финала на срещата президентът Румен Радев и посочи, че ще има и следващи срещи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ра
      Рали
      4 -6
      13:18, 18 мар 2020
      Радев старателно предъвка всичко,което щаба и правителството правят, белким у хората остане впечатлението,че това е негова заслуга.Абсолютно безполезен е в случая,да благодари,че не пипна вируса на Шипка, от правене напук.
    • 2
      Ра
      Рали
      2 -4
      13:46, 18 мар 2020
      Кое от казаното не е вярно.И изобщо проследи ли изказването му.Не съм трол,казвам това,което мисля.Ако Радев направи коремното или "Кобрата " , ще му се възхитя.Но в случая с коронавируса е само наблюдател .
    Последни новини