Армията се включва в помощ на френските болници

Френската здравна система е призната като една от най-добрите в света, но тя е изправена пред безпрецедентно предизвикателство, тъй като коронавирусът продължава да се разпространява и броя на смъртните случаи нараства до над 600.

Първият починал болничен лекар във френска болница е 68-годишена специалист по спешна медицина и травматология в Компиен, едно от местата, в които има бум на случаи на коронавирус.

От началото на епидемията много болници обявиха спешни мерки, включително отмяна на рутинни процедури, за да отделят повече място за случаите на коронавирус. Във Франция има 108 болници, създадени да се занимават конкретно със случаи на коронавирус, пише днес Тhe Local.

Преди две седмици френският президент Еманюел Макрон обяви, че са призовани студенти по медицина и пенсионирани лекари, които да помогнат за справяне с кризата. Макрон също обяви, че се въвеждат армейски медицински екипи в подкрепа на местните здравни заведения.

В момента е построена военна болница в Мюлхаус, градът в източна Франция, който е сред най-силно засегнатите. Градът е бил център на "клъстер" от случаи в началото на епидемията, свързани с евангелска църква, а местните медицински служби са силно натоварени заради големия бройя на диагностицираните случаи.

Няколко провинции в източната част на Франция са особено силно засегнати, а германски медицински служби също помагат. Съседната германска провинция Баден-Вюртемберг предложи болнични легла за интензивно лечение на пациенти от френските болници.

Армията се включва

Кораби на военноморските сили отвеждат пациенти от Корсика - друга клъстерна зона, до болници в Марсилия. Въпреки че вирусът вече е обявен за "обща епидемия“ във Франция, някои региони остават много по-тежко засегнати от други.

Армията също участва в прехвърляне на критично болни пациенти в цялата страна до болници, които декларират с по-малко случаи. Няколко пациенти от Мълхаус са преместени в южния район на Occitanie, който има по-малко случаи, докато пациентите също са откарани от кораба на ВМС от остров Корсика до медицински заведения в континентална Франция, включително болница в Марсилия.

Парижките болници през уикенда пуснаха апел към хора с медицинско образование да предоставят труда си в помощ на персонала им, а френският железопътен оператор SNCF заяви, че всеки пътуващ по тази причина може да пътува безплатно, но ще трябва да предостави писмо от новия си работодател в този смисъл.

В момента по-големият регион Париж Ил дьо Франс има най-голям брой потвърдени случаи - 5 283, въпреки че много от тях са хора, прехвърлени от други места в специализираните болници в столицата.

Понастоящем Франция не извършва цялостно тестване на населението, само тези, които отговарят на определени критерии, така че френският здравен министър предупреди, че официалните данни за потвърдени случаи със сигурност са под реалния брой на заразените.

Маски

Във Франция винаги е било ясно, че населението не трябва да носи маски, а само хората, които вече имат вируса, и медицински специалисти. В тсраната реквизираха всички запаси от маски, за да стигнат до точните хора, но все още се съобщава за недостиг.

На брифинг през нощта министърът на здравеопазването Оливие Веран потвърди, че правителството е поръчало 250 милиона маски за лице и ще ги разпространява на медицински специалисти според нуждата от тях.

Гражданска помощ

За да се ограничи натискът върху здравните служби, всички във Франция са помолени да спазват мерките за блокиране и да предотвратят разпространението на вируса.

Хората, които вярват, че имат вируса и са много болни с затруднено дишане, трябва да се обадят на линейка. Хората, които са болни, но не се нуждаят от линейка, трябва да се свържат с  личния си лекар по телефона или да уговорят онлайн среща.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини