Съветът на ЕС одобри временното облекчение на финансовите изисквания заради епидемията

Пандемията от болестта Ковид-19 нанесе големи икономически сътресения със значително отрицателно въздействие за Европейския съюз. Това се посочва в изявление на финансовите министри след видеоконферентната среща в понеделник, разпространено от Съвета на ЕС.

Последиците за европейските икономики ще зависят от продължителността на епидемията и от мерките, предприети за нейното пресичане. Тежката икономическа криза, която се очаква тази година, изисква решителен и съгласуван политически отговор. Трябва да действаме решително, за да може ударът да продължи възможно най-кратко, да бъде ограничен и да не създава трайни щети за икономиките и за устойчивостта на бюджетите в средносрочен план, се допълва в изявлението.

Министрите на финансите на държавите от ЕС са съгласни с оценката на Европейската комисия, че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС - са изпълнени. Използването на клаузата ще даде необходимата гъвкавост за предприемане на всички необходими мерки в подкрепа на националните здравни системи за гражданска защита, и за предпазване на икономиките, включително с по-нататъшни помощи и съгласувани и временни целенасочени действия.

В изявлението се отбелязва, че държавите остават изцяло обвързани със спазването на Пакта за стабилност и растеж. Общата клауза за изключение ще позволи на ЕК и на Съвета на ЕС да предприемат необходимите мерки за съгласуваност на политиката по Пакта, като същевременно се отклоняват от обичайните бюджетни изисквания, за да бъдат преодолени икономическите последици от пандемията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини