МВФ: Икономическа рецесия през 2020 г. Възстановяване догодина

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че МВФ очаква глобалната икономическа рецесията през 2020 г. да бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша".

От друга страна, МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., заяви тя, цитирана от БНР.

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика, като добави: „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт".

"Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари", предупреди Кристалина Георгиева, като отново посочи, че икономическият удар от коронавирусната пандемия върху "държавите с ниски доходи" е жесток.

Разгръщането на "целият ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от COVID-19, посочи Кристалина Георгиева.

Тя обеща, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като отбеляза, че 80 държави вече са поискали помощта му.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини