Заболелите в България вече са 242 души

Нови 22 случая на заразени с коронавирус в България отчете шефът на националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски.

Правителството обяви, че днес ще гласува пакета икономически мерки, които трябва да осигурят помощ за бизнеса и за останалите без ангажименти заради въведените ограничения за излизане работещи. Вчера беше обнародван и влезе в сила и Законът за мерките и действията по време на извънредното положение.

Заявленията за безработица и други документи за паричните обезщетения могат да се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщи Агенцията по заетостта. Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, ако са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение (засега то е определено до 13 април).

Със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение нормативно определените срокове за осигурените лица, каквито са повечето останали без работа, спират да текат за периода на извънредното положение. Вече се предоставя и нова услуга, чрез която регистриращите се като безработни могат на едно място да подадат и заявление за обезщетение, без да е необходимо да посещават и офиса на НОИ. Приетите заявления за обезщетения ще се предават на НОИ по служебен път.

Министърът на здравеопазването отмени издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през България на тирове, пътуващи за Турция и пристигащи от определени държави. Това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Това потвърди и директорът на гранична полиция на брифинга на националния щаб за борба с коронавируса. "Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през пункта "Капитан Андреево". Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция", каза той.

Новата област на заразяване от COVID-19 е Сливен, след като има нов случай там, останалите са 16 в София, един в Плевен и двама в Благоевград. Така общо броят на заболелите нарасна на 242, каза на брифинг началникът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мурафчийски.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини