Доц. Ангел Кунчев: Епидемията едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца

"Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да са съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял", заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад.

"Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и активността му се понижава при повишение на температурите би било чудесно, но няма как да знаем", допълни Кунчев.

Той заяви, че ако страната получи 1 млн. теста, ще бъдат използвани, но според него това не е най-важното.

"Това няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати", каза Кунчев.

Той припомни, че в следващите дни предстои изплащането на пенсии. Там, където има възможност, е направен график за получаването им по часове, за да няма струпване в пощенските клонове.

По думите на доц. Кунчев 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Усилията на щаба са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение.

Главният здравен инспектор обясни, че това, което можем да направим, е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса.

10-12 пъти е по-голяма смъртността при коронавирус, докато при грипа е 0,2. При този вирус е между 2 и 3%. Това е струпване на страшно много случаи в кратък период от време и натоварването на здравната система е огромно. 

По думите на доц. Кунчев никой не може да прогнозира дали ще има втора вълна на епидемията.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    ха
    8 0
    10:39, 30 мар 2020
    2,3 месеца са съвсем достатъчни да се разкаже играта на икономиката
  • 2
    То
    Той
    6 -4
    11:05, 30 мар 2020
    Той казваше също , че корона вируса няма да засегна България пък какво стана. Престанете да тиражирате глупостите на този набеден за лекар *********.
    • Ис
      Испания
      5 0
      14:58, 30 мар 2020
      Така е.. Освен това е пълна глупост ,че в Испания 1/3 дават неверни резултати! В Испания бяха закупени 9000 тестове чрез посредник от китайска фирма без лиценз които се оказаха дефектни. Това не са 1/3 от тестовете !До момента заболелите там са 85.000 у мъртви 7.300
  • 3
    Er
    er
    3 -1
    11:46, 30 мар 2020
    Ще бъде голям късмет, ако епидемията отшуми до края на годината.

Случаен виц

Последни новини