Румен Радев иска всеобхватни тествания на населението, адекватна информация няма

Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, и аз искам да благодаря на всички българи за съзнателното отношение, но продължителното оставане на тази огромни ограничения води риск да бъдат нанесени поражения много над пораженията от коронавируса, включително и с по-висока смъртност, каза пред журналисти в Благоевград президентът Румен Радев.

По думите му трябва да бъде поставена ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем към някакъв относително нормален начин на живот и да бъде възстановена свободата на движение на хора и стоки. Според президента това изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавирус и адекватни ресурси, което изисква всеобхватна, навременна и достоверна информация. На база на нея ще може да се изгради реална картина на случващото се в страната, допълни Румен Радев. Той посочи, че към момента такава информация няма, а тя налага всеобхватни тествания на населението, таргетиране на различните социални и рискови групи.

На журналистически въпрос дали е привърженик на по-масовото тестване, Румен Радев коментира, че е привърженик на това да има информация какво е състоянието и какво се прави. "Това е много сложен процес и той изключително трудно може да се управлява на базата само на четири хиляди тествани, което е нищожен статистически дял на фона на седем милиона българи.", каза още Радев.

Според президента тази война не може да бъде спечелена единствено с ограничения и с глоби. "Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина, да можем да прилагаме прицелни действия, само така ще можем да излезем от този блокаж на държавата.", посочи Радев.

Президентът посети Благоевград, където присъства на заседание на Кризисния щаб на общината. Радев се запозна на място с предприетите мерки за защита на здравето на жителите на Благоевград.

След заседанието президентът коментира, че е основателно притеснението на щаба във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособят отделни звена за борба с коронавируса, тъй като това може да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични и спешни случаи. Едно от предложенията, оформени в процеса на дискусията, е било да се оформи звено, което да бъде подсилено с медици и сестри от други болници и където да бъдат лекувани болните от COVID -19, посочи Радев. По този начин останалите болници с тежки случаи могат да обслужват пациенти. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването, каза още президентът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Се
    Селяк
    3 -7
    10:50, 1 апр 2020
    А Радев иска ли да си напълни ушите с барут и да с... Виж коментара
  • 2
    То
    Тодоров
    7 -2
    10:51, 1 апр 2020
    За няколко седмици комунистическата мутра Боко Методиев и шайката му откраднаха 5 милиарда лева.
  • 3
    11
    11111
    5 -1
    10:59, 1 апр 2020
    В Лондон превърнаха паркингите на няколко супермаркета в тестов център за коронавирус. Гражданите могат да минат с автомобилите си през пунктовете, което осигурява бързото взимане на голям брой проби. Избягва се струпването на опашки от хора, които биха могли да си предадат заразата. Великобритания промени драстично начина, по който реагира на пандемията.
    • Ин
      инфо
      7 -1
      11:23, 1 апр 2020
      Мутафчийски е против масовите тестове, защото ще се прекъсне далаверата му да се тества само в неговата лаборатория, от която захлебва.
Последни новини