Повишена радиация около атомната централа в Чернобил заради пожар

Горски пожар в евакуираната зона около атомната централа в Чернобил причинява повишени нива на радиация, съобщиха властите в неделя, предаде The Guardian, позовавайки се на "Франс прес".

Пожарът се е разпрострял на около 100 хектара (250 акра), каза Йехор Фирсов, ръководител на държавната служба за екологична инспекция в Украйна. Фирсов публикува снимка с гайгеров брояч, показващ радиоактивност, която е 16 пъти над нормата.

"Имаме лоши новини. Нивото на радиация е над нормалното в центъра на пожара", написа той във Facebook профила си, съобщават АBCnews и AFP.

Нивата на радиация в столицата на Киев, на около 100 километра на юг, са в рамките на нормите, успокоява той. 

В първите часове на неделя видими пламъци вече няма, съобщава "Дейли саббах".

130 пожарникари, три самолета и 21 превозни средства са се борили с огъня. Според украинските власти, екипи за пожарна безопасност са инспектирали района през нощта на 4-5 април, за да елиминират всяка заплаха където все още е имало тлеене. Останали са само отделни огнища.

Пожарът е бил обхванал зоната за карантина на Чернобил (2600 квадратни километра), създадена след катастрофата през 1986 г., която изпрати облак от радиоактивни отпадъци над голяма част от Европа.

Зоната е до голяма степен незаселена, въпреки че около 200 души са останали там въпреки заповедите да напуснат.

На 24 април се навършват 34 години от катастрофата в Чернобил.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини