Руската операция в Италия – каква сметка си прави Москва

Две седмици след като Китай драматично се включи с помощ за коронавирусната епидемия в Италия, към играта се присъдени и Русия. Униформен персонал, включващ лекари и медицински сестри, мобилни подразделения за бактериологична дезактивация и обеззаразяване на почвата, както и 100 "техници" (т.е. войници) бяха разтоварени от руския военнотранспортен самолет IL76 за "хуманитарна операция", която руският президент Владимир Путин нарече "От Русия с любов". Някои италиански правителствени източници определиха броя на "техниците" като доста висок, отбелязва италианският сайт Formiche.

Конвоят военни машини с плющящи от прозорците им руски флагове се отправи по магистралата от Рим към Пратика ди Маре, а след това към северноитаиланското градче Бергамо, което е сред най-силно поразените от кононавируса.

"Ние тук не говорим за условия, калкулации или надежди", декларира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Няма никаква несъвместимост между щедрост и интерес", заяви Стефано Стефани, бивш италиански посланик в ЕС. "Приемаме и сме благодарни; в противоположната роля ние бихме направили същото, но без да го обвързваме с други въпроси като санкциите", добави той.

Но както и в случая с Китай, мнозина допускат, че сметката ще дойде по-късно.

"В извънредната ситуация, в която се намираме, всяка подкрепа е добре дошла. Но няма никакво съмнение, че тази операция (руската-бел.ред.) има висока стратегическа и медийна стойност и че ще бъде широко използвана от Русия", коментира генералът от резерва Винченцо Кампорини, бивш началник на отбраната, а в момента член на либералната партия Azione.

Лиа Куартапеле, депутат от Демократическата партия и член на външната комисия в парламента, коментира: "Италия е благодарна за получената помощ, обаче не бива да бъркаме благодарността с големи промени във външната ни политика".

Снимка, поместена на сайта на руското военно министерство, капсулира притесненията. Ген. Сергей Кикот, зам.-командващ на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита на Руската армия, е застанал в Министерството на отбраната в Рим, сочейки с пръст картата на Италия. Образът е класическа военна иконография. Мисленето зад операцията може би е по-модерно, отбелязва изданието.

Полупропагандна, полуразузнавателна операция

Статиите в италианския в. "Ла Стампа", повдигащи въпроса какво стои зад руската хуманитарна операция в Италия, станаха повод за скандал между Рим и Москва, след агресивните атаки на руското военно министерство към италианското издание.

"Това е полупропагандна, полуразузнавателна операция",коментира Серджо Джермани, директор на базирания в Рим тинк-танк Gino Germani Institute for Social Sciences and Strategic Studies. По думите му Москва използва пандемията, за да подклажда анти-ЕС настроения, да засилва впечатлението, че ЕК се разпада, да печели пропагандни полза и да събира разузнавателна информация от сърцето на НАТО".

След телефонния разговор миналия месец между Путин и италианския премиер Джузепе Конте, по време на който Конте прие предложената руска помощ, руските медии аплодираха Москва за това, че стъпва там, където"Европа и НАТО се провалиха". Напоителното медийно отразяване на цялата процедура по изпращането на помощта включваше кадри на руския военен конвой, превозващ 122 души персонал и оборудване за обеззаразяване към Бергамо – градчето в Северна Италия, което бе епицентър на епидемията в страната.

Италия е водеща в химическата защита. Защо са ѝ руските военни?

В отговор на статията в "Ла Стампа" от 24 март, че 80% от руските доставки са безполезни за Италия, Кремъл публикува списък с доставените там материали: 600 респиратора и 326 000 маски, както и военно оборудване за обеззаразяване.

Два източника от италианската армия обаче продължават да подкрепят мнението, че по-голямата част от помощта е излишна за страната.

Италия има репутацията на държава с едни от най-добрите способности за ядрена, биологична и химическа защита в НАТО, се посочва в съвместна публикация на сайта Coda Story и "Ла Стампа".

"Ако на Бергамо бяха необходими средства за такава защита, защо не са били вече използвани месец по-рано? И в такъв случай, защо не са използвани италиански? Нашата армия има може би най-добрите в НАТО войски за ядрена, биологична и химическа защита", коментира бившият говорител на отбраната Андреа Армаро.

"Русия и Китай използваха пандемията като възможност за демонстрация на мека сила", коментира Роуз Готемолер, бивш зам.-генерален секретар на НАТО и допълва: "Разбираемо е, защото те обичат да правят това".

"Ползите за Русия са ясни. Това, което е неясно, е как италианското правителство допусна това да се случи", коментира Джермани.

Кой командва руските военни в Италия

122-та офицери от подразделението на радиационна, химически и биологична защита (РХБЗ) са ръководени от ген.-майор Сергей Кикот, зам.-командващ Руските РХБЗ войски.

Във военните среди Кикот е най-известен с това как отстояваше позицията на руското правителство, че режимът на Башар Асад в Сирия не е използвал никакви химически оръжия в провинция Дума през 2018 г. както и че доброволческата група "Бели каски" са инсценирали видеорепортажа за атаките на режима.

"Много тревожно е, че руски генерал, който излъга за Дума - поне доколкото е известно на британското правителство и на ОЗХО - сега е поел командването за Италия", коментира Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командващ британските сили за химическа, биологична, радиологчина и ядрена защита (CBRN) и бивш командващ на CBRN батальона за бързо реагиране на НАТО.

"Това би било разбираемо във всяка друга ситуация, да има толкова много обучени руски военни в страна от НАТО. Вярно е, че тези видове войски имат способности за обеззаразяване, но италианците също притежават такива способности, при това по-модерни. Италианците са на предната линия за защита от химически и биологични оръжия в НАТО и те едва ли се нуждаят от каквито и да е съвети от руснаците", казва още Бретън-Гордън.

Той и други специалисти по химически оръжия казват, че руснаците могат да използват Италия като възможност за изпробване на ново оборудване и за събиране на разузнавателна информация както да вируса, така и за страна членка на НАТО.

Западни военни и експерти по химически оръжия коментират пред Coda Story и "Ла Стампа", че е налице значително припокриване между руското военно разузнаване (ГРУ) и подразделението на руската армия за радиационна, химически и биологична защита.

"Несъмнено, точно сега в Италия има оперативни служители на ГРУ. Всяка разузнавателна служба би се възползвала от тази ситуация и особено руснаците. Те искат да намерят колкото се може повече информация за италианските сили. Те ще създават разузнавателни мрежи, ще има сериозна активност точно сега", казва Бретън-Гордън.

Централата на НАТО е отказала коментар пред Coda Story и "Ла Стампа", но италианският генерал Марко Бертолини предупреждава пред двете издания за възможните заплахи от приемането на руската помощ.

Вие не отказвате помощ и истината е, както се казва, че на харизан кон зъбите не се гледат, казва ген. Бертолини. Но също така трябва да бъдем много внимателни - Средиземноморието, и източното, и централното – е бойно поле, битка за хегемония, от Сирия до Либия, допълва той.

"Ние трябва да предотвратим превръщането на здравната криза в политико-военен инцидент. Хубаво е, когато има предложение за помощ, но също така трябва да слагаме и някакви граници", казва още италианският генерал.

Независимо под каква форма, до момента Русия успешно контролира наратива за своето присъствие в Италия.

Италианските медии разчитат на руските телевизионни екипи, пътуващи с военните, за снимки и видео от операцията, както и за по-голямата част от информацията за това какво правят руските военни в Бергамо.

Според руската преса, руските военни до момента са обеззаразили два старчески дома, а група от 32-ма военни започва работа в нова болница, която италианските власти изградиха да настанят нарастващия брой заболели от Covid-19.

Това, което има значение за изтощените италиански медици е, че те получават помощ, коментира директорът на полевата болница в Бергамо Серджо Рицини:"Здравните заведения са с много по-малък персонал дори да посрещнат обичайни ситуации, а какво остава за извънредно. И всяка помощ е добре дошла".

"Коронавирусът доведе до тотален колапс на самата идея за Европа", казва главният пиар съветник на Кремъл Дмитрий Кисельов в предаването си по тв Россия 1.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини