Възстановяват дейността на Института по микробиология у нас с цел разработка на тестове

По разпореждане на премиера Бойко Борисов Институтът по микробиология у нас ще заработи отново. Това съобщи самият министър-председател при посещението си в Хасково днес, където посети фабрика, сертифицирана от Германия за производство на маски. 

Борисов посочи, че днес е наредил на хората от Националния оперативен щаб да се обмислят вариантите за възстановяване работата на  Института, чиято дейност е прекъсната преди 20 години. „Днес събирах доцент Маринов, Кантарджиев, Мутафчийски, за да възстановим Института и да имаме готовност ние да си правим в последствие тестовете“, каза още премиерът.

Той съобщи още, че след разговори с президента на Южна Корея, на днешното заседание на МС, е взето решение, за поръчката на  30 000 PCR теста от там, а също така и за внос на защитно облекло.

Освен това, се водят разговори и за подпомагане на самотните майки и хората без доходи. Днес е решено с 3 милиона лева да бъдат подпомогнати и хората от свободните творчески професии.

Тези анонси министър-председателят направи във връзка с въпроси, свързани с вчерашното интервю по една от националните телевизии на президента Румен Радев, в което той отново критикува правителството за работата му в кризата и мерките в извънредното положение.

„Дори да кажеш, че България не е готова за кризата, е вероломно нападение. Не е протегната ръка“, каза премиер-министърът.

Борисов отбеляза, че няма никаква идея, подадена от президента Радев за социално-икономическа реакция в кризата, както държавният глава посочи в интервюто снощи. „Идея ли е това да подпомогнем всички бедни?! Идея ли е това да подпомогнем икономиката?! Идея ли е да преборим коронавируса?! Идея ли е първият сняг да падне догодина декември?!”, иронично коментира премиерът като добави: Те ни нападат, ние се опитваме да се отбраняваме. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ах
    ахахаха
    24 -1
    16:42, 10 апр 2020
    Ббобо тва да не са ти картофите на село?Какво ще отвориш?Барака?
    Ела да видиш какво представляват,тези институти в Германия,Франция...
    Самите сгради се проектират спрямо системите и лабораториите вътре.Лабораториите не са само пипетки и колбички,а пасивно отопление охлаждане,пречистване на входящ и изходящ въздух,на влизащата и излизащата вода.До всяка лаборатория се доставят няколко вида газ.Сградата има собствен енергоизточник и т.н. и т.н.
    Вече познавам няколко бтлгарски,физици,химици,биолози,които се махнаха от БГ,защото там вече просто няма база за наука.Няма ги специалистите,лабораториите.
    Отвори будка за турски домати.
  • 2
    Вя
    Вярваща
    19 -3
    17:55, 10 апр 2020
    Чу ли, Господи, как премиерът по времето на соца ходил с майка си на църква и за да не ги арестуват(!?), избягали през задния вход??? КОЯ ЦЪРКВА ИМА ЗАДЕН ВХОД? Канонът го забранява. Изобщо срамно беше поведението на ловчанския митрополит, срамно и недостойно, както и цялата премиерска логорея, с „дрънкане на камбани“ и куп още по-дрънчащи лъжи. Все пак благодаря, накрая се смях с глас, шоуто беше уникално! Горчив смях…
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      2 -1
      23:18, 10 апр 2020
      Тия Черните Маски
      са като луксозни черни фесове
      .....
      Сигурно са ги копирали от Евангелието на Юда :))
      ....
      Много грозно - Аятолаха седи на високо и журналистическата рая на височината на ххха му :))
  • 3
    11
    11111
    10 -3
    18:55, 10 апр 2020
    удряли камбаните защото чумата дошла и при тях...щом сме затворили и този Институт...Явно защо за борба с епидемията имме кремен хирург...при това ядене на корем от някои...
    • Dd
      dd
      7 -4
      20:46, 10 апр 2020
      Гена ни е здрав и не се нуждаем от медицина,микробиология,фармация.Управлява ни Винету т.е. не ни трябва БАН,НАО Рожен.Ние не обичаме да произвеждаме.Не ни трябва земеделие,сложни производства.
      Ние обичаме да ни крадът и лъжат,да ядем боклуците на ЕС и да дишаме тяхните отпадъци.
      ГЕРБ форевър!
  • 4
    Кю
    Кюмуров
    11 -2
    19:44, 10 апр 2020
    Може да се възстанови сергия за продажба на краставици. Но закрит преди 20 г научен институт-абсурт. Трябва да се създава отново. Зградите могат да се възстановят, но не те са института. Това е все едно да се възстановят мините в Димитровград, в които 40 г съм копал въглища.
  • 5
    Ne
    nelicha - нелича
    13 0
    20:35, 10 апр 2020
    Извинявайте скъпи мои Някога този институт , беше един от водещите в светът . Първото за което си спомням , е създаването на фурантрила . Хапче , което причинява уриниране и сваля кръвното . И много други лекарства . След приватизирането на фармацефтичната промишленост от Огнян Донев и Кирил Домусчиев . неговото съществуване , беше прекратено . Последния сметна че е по добле да финансира футболен отбор . Пропуснати са много години . този научен екип не е трябвало на бъде ликвидиран . Той е бил основата и същността на тази промишленост .
    • Ха
      хахо
      3 -1
      20:49, 10 апр 2020
      Ама недейте говори добро за социализъма.
      Аман вече.Да живей капитала!Да живей пазара!Знаете ли колко лошо беше по соца?Не! Никой не знае.Важното е,че има БИЛА,КАУФЛАНД,турски краставици,холандски картофи.
    • Ne
      nelicha - нелича
      5 0
      21:19, 10 апр 2020
      Никой не говори за соцоализъм . А за научен екип , който е на световно ниво въпреки социализма . Трябва да се знаят тяхните имена и да им се отдаде необходимата почест.
  • 6
    Ба
    Бай Кор
    6 -1
    22:44, 10 апр 2020
    Тоя институт как си го представя че ще се възстанови, като купи няколко апарата, камини, отдушници и 3-4 ролки лакмус, а хора откъде, кой професор или доцент с авторитет ще хукне да го прави, тва да не е да намажеш филия с мас и после да я изплющиш и да изревеш с още пълна уста : "Невероятен играч отгледа Банкя!" Така реве като играе тенис, в същото време дължи ракетата като тиган, това е, той е един готвач и сички ще ни сготви, като оная жаба дето я сварявали без да се усети, днес ще ви направя институт, утре ще влезем в еврозоната, а най-късно след 7-8 години ще дойдат ония самолети, за които платихме 1 вагон пари. Спете спокойно...жабета! Квак-квак!
  • 7
    Ам
    АмериканскиХойКосмат
    1 -2
    23:37, 10 апр 2020
    Даже Черната Маска не може да скрие
    ИнтИлигентността на Кметя
    ......
    И забележете ,
    облякъл е най-новия си Костюм - знак колко е послушен - все едно че отива на гинеколог
  • 8
    13
    134
    0 0
    09:12, 11 апр 2020
    Популизма на тоя човек няма край. Дълги години ще дерибейства. В края на краищата всеки народ си заслужава управниците. А при тези управници обедняването от година на година се увеличава.
Последни новини