Европейският съюз трябва да изготви "план Маршал" за икономическо възстановяване

Европейският съюз трябва да постави многогодишния си бюджет в центъра на плана за икономическо възстановяване на блока. Това заявиха днес двама от най-високопоставените представители на ЕС, вероятно давайки повод за нови спорове сред страните членки за начина на финансиране, предаде Ройтерс.

Изправени пред "дупката", отворила се след излизането на Великобритания от ЕС, по-богатите държави като Германия не отстъпиха още преди коронавирусната криза, а неотдавна забавиха и решенията за временния фонд за икономическо възстановяване, припомня агенцията.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на Германия, заяви, че по-големият седемгодишен бюджет следва да бъде "европейски отговор" на кризата, която рязко ще свие брутния вътрешен продукт в страните от ЕС тази година.

"Следващият европейски бюджет трябва да бъде европейският отговор на коронакризата", каза Фон дер Лайен на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той ще ръководи видеоконферентната среща на върха на ЕС на 23 април.

"За да можем да го направим, трябва да бъде различен, напълно различен от обичайните европейки бюджети", добави ръководителката на ЕК.

Мишел призова за "план Маршал", намеквайки за възстановяването на Европа след Втората световна война, и отбеляза, че лидерите на ЕС трябва да обсъдят преработване на плановете за бюджет 2021-27 на предстоящата видеоконференция.

"Не говорим за милиард (евро), а за трилион, разглеждайки инвестиционната инициатива, която трябва да бъде осъществена", каза още Фон дер Лайен.

Tя също така изглежда намекна, че по-голям бюджет на ЕС би премахнал необходимостта от съвместно емитиране на дълг от правителствата в еврозоната, на което се противопоставят Нидерландия и Германия, посочва Ройтерс.

Бюджетът се е доказал като "най-добрия инструмент за кохезия и конвергенция", подчерта председателката на ЕК, използвайки термините в ЕС за изглаждане на различията между по-богатите и по-бедните страни.

Преговорите по новия дългосрочен бюджет на ЕС на стойност около 150 милиарда евро годишно започнаха преди две години с обичайните спорове между страните, припомня агенцията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини