Руски бизнесмен отказва да стои вкъщи, стана куриер за доставки на храна

Сергей Ночовний е предприемач и собственик на консултантската агенция в Москва. Преди 13 години се мести в Китай, за да продава дрехи. Няколко години по-късно променя дейността си и започва да помага на руски и международни компании да организират производство в Китай, като отваря собствена агенция. През 2019 г. Сергей се завръща в Москва, за да развива бизнес в Русия.

През 2019 г. приходите на агенцията му възлизат на 2 милиона долара, а чистата печалба е 140 хиляди долара. В компанията му работят десет души. Заради пандемията на коронавируса обаче всичките проекти са спрени. Наложило се да намали заплатите на служителите си, част от тях останали да работят от къщи, но работа няма.

Ночовний отказва да стои в къщи. Седмица обмислял с какво да се захване и подал заявка онлайн за работа в "Яндекс.Еда". "Исках да правя нещо активно, за да излизам по-често от къщи и да не се фокусирам на негативното в интернет". Искал да е полезен и така станал куриер за доставки на храна. Избрал шестдневен работен график със заетост от три до шест часа на ден.

Сергей получава около 200 рубли на поръчка. За един ден той успява да спечели около хиляда рубли. И въпреки че решил да доставя храна не за пари, те не са без значение за него: "Моята задача е просто да върша работа, включително гледам и заплащането. Може би това не корелира добре с печалбите ми от бизнеса, въпреки това искам да получавам пари, това е работа", казва Ночовний. Той не се смущава нито от новия си статус, нито от реакцията на околните, която противно на опасенията му се оказала положителна.

"Струва ми се, че Русия предприе мерки малко със закъснение, но достатъчно адекватно“, смята бизнесменът. "Виждам как хората общуват в града - има много малко контакти и, струва ми се, това трябва да помогне."

Но той не смята, че в Русия нещата ще се развият като в Китай.

"Не можем да действаме като тях. Китайците знаят какво е зараждаща се епидемия.  Там хората са доста дисциплинирани. Няма широк дискурс. Ако им кажат, че идва цунами, там никой няма да каже: "Цунами? Е, това са глупости. Отивам да пека скара." На всички абсолютно не им е до шеги. При нас това не е възможно, ние сме по-близо до италианския сценарий, когато всички смятат, че карантината не е причина да се пропусне слънчевия ден."

Сергей не знае колко дълго ще работи като куриер. Засега тази работа му е интересна и той не смята да я напуска в близко бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини